Kvinne døde etter isklatrefall

Den var en kvinnelig finsk statsborger som omkom i fallulykken etter isklatring ved Bølgen ved Bruflot onsdag kveld. Det er det første dødsfallet i Rjukanfjella etter isklatreboomen.
Lokal
Publisert : 18.02.2009 22:15

Den var en kvinnelig finsk statsborger som omkom i fallulykken etter isklatring ved Bølgen ved Bruflot onsdag kveld. Det er det første dødsfallet i Rjukanfjella etter isklatreboomen.

Den finske kvinnen falt sammen med en mann, som også ble sterkt skadet i fallulykken. Det var en tredje klatrer med, som ikke falt i ulykken. De to klatret sammen med en tredjemann da ulykken skjedde. Han befant seg lengst nede av de tre da noe gikk galt for de to andre.
Han som ble hengende igjen i fossen etter ulykken, hadde sikret seg til et tre da han så de to andre falle forbi.
De to skal ha falt og sklidd over 100 meter nedover det frosne fossefallet før de ble liggende på en fjellhylle, 150 meter over bakken. Kameraten som hang igjen i fossen, klarte å slå alarm om ulykken, og en redningsaksjon ble satt i gang.

Klatrere i en alpin redningsgruppe på Rjukan og et Sea King redningshelikopter fra Rygge flystasjon rykket ut. Det var mannskapet på redningshelikopteret som hentet ut mannen og kvinnen og fløy dem til Ullevål universitetssykehus i Oslo.

De finske isklatrerne falt ned en frossen foss kalt bølgen ved Bruflåt ved Rjukan.
Mannen hun klatret sammen ble brakt til Ullevål universitetssykehus i redningshelikopter. Den 42-årige mannen har alvorlige skader i ansikt, bryst og buk samt alvorlige bruddskader. Tilstanden betegnes som ustabil.
En tredje klatrerer som var sammen med de to er uskadet og ble hjulpet ned fra fjellet av en klatrergruppe.

Ulykken skjedde øst for Rjukan, i en av fossene nedenfor Kvitåi, blant isklatrerne kalt Bølgen. Det har vært klatreulykker her tidligere, men ikke av slik alvorlighetsgrad.

Det er første gang noen er meldt omkommet etter isklatring på Rjukan og i Tinn forøvrig.
Det har stort sett vært utenlandske klatrere som har vært utsatt for ulykkene i de islagte fossene på Rjukan, men det er altså første gang noen har forulykket.

I Rjukanområdet er det over 200 fosser som det er mulig å klatre i. Om en uke starter den store isklatrerfestivalen Rjukan Ice Festival (bildet) på Rjukan, som samler hundrevis av isklatrere fra hele verden.
Festivalen som går for 16. gang, går fra 26. februar til 1. mars.

Andre isklatrerulykker de siste årene:
Skotsk isklatrer falt i juvet
Engelsk isklatrer brakk beinet i Vemorkjuvet
Tysk isklatrer til sykehus

Mer om Isklatring:
Rjukan Isklatrerfestival
Rjukan Fjellsportgruppe

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS