Kaizers ny topper på Rjukan Rockfestival

- Endelig! Er de første reaksjonene fra publikum til at Kaizers Orchestra er klar som headliner på Rjukan Rockfestival i juni. Dermed er den komplette bandlista til festivalplakaten klar. Kaizers Orchestra er for tida Norges største band og publikumstrekker, og Rjukan Rockfestival har enerett på bandet i regionen i sommer. - For en festival det blir! sier festivalgeneral Morten Engh.
Kultur
Publisert : 26.03.2012 00:10

- Endelig! Er de første reaksjonene fra publikum til at Kaizers Orchestra er klar som headliner på Rjukan Rockfestival i juni. Dermed er den komplette bandlista til festivalplakaten klar. Kaizers Orchestra er for tida Norges største band og publikumstrekker, og Rjukan Rockfestival har enerett på bandet i regionen i sommer. For en festival det blir! sier festivalgeneral Morten Engh.

Det er ingen tvil om at Rjukan Rockfestival nå har hentet det som er mulig å henter av Norske toppartister, som man ikke har hatt før, når Kaizers Orchestra topper en plakat med fokus på norsk, der også Sivert Høyem, CC Cowboys og en rekke andre kjente norske artister som DDR, Atle Pettersen, Oslo Ess, Envy og Absinth.
Og naturlig nok er festivalsjefen Morten Engh  i fyr og flamme når han presenterer headlineren Kaizers.

- Det er mange som har falt for Kaizers Orchestra. Mange falt allerede i 2001 da debutplata kom ut. Rjukanrocks festivalsjef falt absolutt. Nederlendere, svensker, dansker og nordmenn falt som surrete fluer ned i et oljefat, og ble liggende og gispe etter luft og slurpe oljedamp da primalskriket, dette utemmede gassmasketrollet fra siddisbyen, traff uforberedte lyttere og konsertgjengere høsten 2001, mer festivalsjefen, som uten tvil har vært Kaizers fan de mer enn 10 åra bandet har herjet konsertpublikummet.

- Nå kommer altså bandet som sørger for at alle konsertlokaler er stappfulle landet rundt på til Tveitoparken, for å bli med på tidenes rockfestival på Rjukan, sier Engh.
- Det er stort, nesten så stort at jegskjelver i buksene, men hva gjør vel det, for Kaizers musikk sørger for at vi alle blir glade!, sier den euforiske Engh til Radio Rjukan!

Vi lar festivalsjefen forklsare sitt forhold til Kaizers:
Kaizers Orchestra er Norges ubestridt mest etterspurte liveband, og dermed også det dyreste som er på veien om dagen. Baqndet som slo igjennom siom en usannsynlig salgssuksess med sin ompanfiserte Tom Waits-inspirerte rock på dialekt er en norsk suksesshistorie uten sidestykke.
Gjennombruddslåta "Ompa til du dør" ble da også fortjent nok nominert til to Spellemannpriser i kategoriene "rock" og "nykommer", og vant prisen for "rock". Bandet mottok også to Alarmpriser for årets rockeutgivelse og årets konsertband. Det var også det første norske bandet i verdenshistorien som turde å lagde plateomslaget sitt av resirkulert grått papir med bilde av en person i en gassmaske.

Plata drar seg seigt i gang med pumpeorgel, en skarp gitar, vestlandsdialekt (brei siddis) og en organisk rytme som setter i gang adrenalinpumpa på en ompaktig hastighet. Åpningssporet "Kontroll på kontinentet" er en suverent bra låt, en av de beste i verden. Nesten ingen låt gir et sånt kick som den. Resten av plata følger opp, som for eksempel "170"; mandolinen og rakryggede rockeriff med dertil tilhørende komp fra lillehelvete er et kremeksempel på hvordan små detaljer kan omgjøre låter fra en hyggelig liten flau norsktoppen-vind til en hardbarka ørkenrocker.

Kaizers Orchestra drar galskapen langt, rocker hardt, skriver fengende melodier i samme åndedrag, som ferske låter som "Hjerteknuser" og "En for orgelet, og en for meg", og klarer å fremstå som urnorske selv om den rytmiske kilden til musikken egentlig ikke er det. Foruten kjerneinstrumenter i rocken finner du pumpeorgel, oljetønner og felger, fyldige lyder fra kontrabass, bratsj, kornett, cello, spett, brekkjern, piano, mandolin, sax, fløyte, fiolin, baryton og euphonium, hva nå det kan være for noe rart.

Bassen og pumpeorgelet er dog det som får innmaten din til å svette og dirre, for ikke å snakke om vokalen til Ottesen og Zahl. Maken til feit lyd og sprelske lydfigurer! Bandet skaper en levende organisk vegg av lyd, spekka med detaljer, morsomme tekster, knalle overganger og ikke minst deilige solopartier. I tillegg er den så skranglete at den nesten ramler sammen. Kaizers er alltid oppsiktsvekkende, de mister aldri det heseblesende momentet, og gåsehuden er på plass konstant.

Samtidig selger de nesten like mange plater som Pink Floyd og Adele, som selger mest av alle leste vi, ja samtlige album fra 2001 til 2011 har toppet lister og skaffet bandet priser, og det vil sikkert den 3. Violeta-plata gjøre også når den kommer ut i 2012.

Musikken sendte tankene i alle andre retninger enn mot nord, tekstene var vanskelig å oppfatte om var på skånsk, engelsk, dansk, rumensk, gresk eller norsk. Instrumenteringen så ut som om noen hadde rant et loppemarked eller et bilverksted, og ikke sto det et skikkelig plateselskap bak bandet engang. Det var så mye som var så usannsynlig med denne gjengen at det nesten bare måtte gå bra. Og det gjorde det.  Responsen var enestående. Aldri før har ett album fått så mange anmeldere over hele landet til å gledesbanne. Folk forventet det uventede, og fikk det. Og under den ville overflaten viste det seg at det lå gode låter, som tålte å bli spilt om og om igjen. Derfor stoppet ikke ”Ompa til du dør” å selge før den hadde nådd magiske 100 000 solgte.
 
Når folk skal beskrive fenomenet Kaizers Orchestra er det fire ord som bruker å gå igjen: oljefat, gassmaske, pumpeorgel og liveband. To av disse ordene har tilsynelatende ikke noe med musikk å gjøre engang, men det er bare tilsynelatende. Kaizers Orchestra er en helhetsopplevelse, et sekshodet monster, et grovt og finmasket maskineri, et velsmurt lokomotiv, uten skinnegang, men med god fart, og retning dit du har tenkt deg.

Det musikalske uttrykket til Kaizers Orchestra er i stadig endring, de vide referansene og bandets åpenhet i forhold til musikk i alle sjangre gir sekstetten uendelige muligheter og musikalske innfallsvinkler. I løpet av 2011-2013 presenterer bandet sitt mest ambisiøse prosjekt hittil, trilogien "Violeta, Violeta". En romantisk tragedie som sikter mot å presentere alle Kaizers musikalske fasetter, samt fortelle historien om Violeta, hennes mor, Beatrice og hennes far Kenneth. Volum I kom 31 januar 2011, Volum II kommer i november 2011 og Volum III kommer i november 2012. Det er selvfølgelig knyttet ekstensive turnéplaner til trilogiutgivelsene, så her gjelder det bare å følge med!

Det har altså kommet seks studioalbum, fire ep’er, en dvd og to live-plater fra Kaizers Orchestra siden bandet ble stiftet første januar år 2000. Alle seks studioplatene har nådd førsteplass på VG lista, og alle (utenom b-sides plata "Våre Demoner", som kun var tilgjengelig i én uke) har solgt til platinastatus.  

Kaizers nettside: www.kaizers.no
Rjukan Rockfestivals nettside: www.rjukan-rockfestival.no
Rjukan Rockfestival på facebook: www.facebook.com/RjukanRock
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS