Planlegger ny tungtvannsfilm i Hollywood

For noen år siden forsvant Stephen Spielbergs planer om å lage en ny film med basis i tungtvannssabotasjen, etter at dataspillet "Call of duty" hadde sett dagens lys. Nå er en annen stor Hollywoodregissør, Michael Bay, i gang med et tilsvarende prosjekt, etter å ha vunnet en budkrig. Filmplanene er basert på dokumentarboka til Neal Boscomb, «Sabotage: A Genius Scientist, His Band of Young Commandos, and the Mission to Kill Hitler?s Super Bomb».
Kultur
Publisert : 11.10.2013 23:06

For noen år siden forsvant Stephen Spielbergs planer om å lage en ny film med basis i tungtvannssabotasjen, etter at dataspillet "Call of duty" hadde sett dagens lys. Nå er en annen stor Hollywoodregissør, Michael Bay, i gang med et tilsvarende prosjekt etter å ha vunnet en budkrig. Filmplanene er basert på dokumentarboka til Neal Boscomb, «Sabotage: A Genius Scientist, His Band of Young Commandos, and the Mission to Kill Hitler?s Super Bomb».

Rjukan er virkelig i skuddet om dagen. det går nesten ikke en dag uten at TV, film og reklame er på. Nå starter hvert øyeblikk NRKs nye seks timelange dramatisering av Atomkappløpet under krigen, der Tinn kommune har bevilget 1,5 millioner kroner i støtte for at NRK skal bruke mest mulig tid og kroner i Tinn.

Med den nye regjeringens lovnader om filmintensiver ved innspilling av film i Norge, er det lov å håpe at Michael Bay velger å spille inn sin tuntvannsfilm på Rjukan. Slik det er nå er Bay såkalt develpoement-director på manuss iden, noe han pleier å være på sine egne filmer, men regijobben kan også gå til en annen regissør.

Michael Bay er kjent som en av Hollywoods største blockbuster- og actionregissører, og er kjent for å lage gull av gråstein, og store kinohits av blockbustere.

Han er kanskje er aller mest kjent for sine svært actionfylte filmer, og har gjort enorm suksess med filmer som  "Armageddon", "The Island", "Bad boys" og de tre "Transformers-filmene". 
Mest skryt har han fått for "The Rock", og sist var han å se på Rjukan Kino med den underholdende sanne historien "Pain & Gain", og er på vei med en ny "Teenage Mutant Ninja Turtles" og storfilmen "Almanac" som handler om noen unge som finner ut hvordan de skal bygge en tidsmaskin. Han har også nylig hadd enorm økonomisk suksess med "The Purge" som ennå ikke har fått kinopremiere i nOrge, og kan ende med å gå rett på DVD.
Filmen kostet bare 17 millioner kroner, men nærmer seg 500 millioner i innspilte kroner.
Alle Transformersfilmene har spilt inn nærmere 2 milliarder kroner på kino hver seg, og så kommer TV-visning, DVD, Blu-Ray og streaming i tillegg.
Han regisserte også "Pearl Harbor" som gikk bra på kino, men som fikk kritikk for å være overfladisk. Mindre kjent er også at han har regissert endel dokumentarer.

Nå kan det se ut til at han vender nesa mot Norge - nærmere bestemt Telemark, skriver Dagbladert, etter å ha lest en artikkel på det amerikanske filmnettsted "The Wrap".
Nettstedet The Wrap skriver at filmselskapet Paramount har kjøpt rettighetene til boka «Sabotage: A Genius Scientist, His Band of Young Commandos, and the Mission to Kill Hitler?s Super Bomb», skrevet av forfatter og tidligere journalist Neal Bascomb. 

Bascomb er selv manusutvikler, og ifølge The Wrap er det nye manuset mye tettere opptil virkeligheten enn "Heroes of Telemark" (bildet), som han har uttalt er "heller obskur".
Boka er en skjønnlitterær actionthriller, men skal ligge svært tett opp til historien om den kjente tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig, der de allierte, ledet av Kompani Linge, lykkes i å sprenge Norsk Hydros tungtvannsfabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark.
 
Den kjente historien er allerede blitt filmatisert to ganger, først i 1948 med den norske filmen «Kampen om tungtvannet» og den amerikanske versjonen «The Heroes of Telemark» i  1965.
I tillegg var en vesentlig del av den canadiske "A man called Intrepid" om tungtvannsaksjonen, og ble spilt inn på Rjukan og Mæl det året, med Michael Yorke, David Niven og Barbra Hershey i hovedrollene.

Hele saken i Dagbladet
Hele saken på The Wrap
Mer på MovieWeb
Screenshot av dataspillet Call of Duty

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS