Stilig 150-feiring for Sam Eyde

Stilig 150-feiring for Sam Eyde

Det ble en flott markering på Rjukan til ære for Sam Eyde på dagen 150 år etter at han ble født. Rjukan grunnlegger fikk laurbærkrans, fyrverkeri og godord som den unike gründer han var. Og han ankom med stolthet i ånden stående på egen båt (!) i Helge Songes skikkelse.
Lokalhistorie
Publisert : 31.10.2016 21:57
Sist oppdatert : 02.11.2016 09:59

Til tross for at man ikke har fått satt av all verdens tid til planlegging av jubiléet for Sam Eydes 150-åprs fødselsdag (29.otober 1866-2016) ble det en flott og verdig feiring av den store gründer, industriheerre og Rjukans grunnlegger lørdag. Vi har fått dele praktfulle bilder av begivenheten tatt av Jarle Andersen.

Det startet med pomp og prakt der Rjukan Janitsjarorkester og Notodden Bymusikk i skjønn forening spilte opp til marsj ved Mælandsbrua, der de "gamle" lyktene kom tilbake i nyutviklet form.
etter behørig avdukning og taler, og med fakkeltog festen i gang - i marsj opp til Rjukan torg, for å møte sam Eydes selv.
- Små prosjekter er også viktige for byen vår og verdensarven. Og få tilbake lyslyktene på Mælandsbrua er et eksempel på det, sa ordfører Bjørn Sverre Birkeland ved Mælandsbrua, der han takket de som har bidratt til å få lyktene på plass, spesielt initiativtakeren Bjørn Iversen som startet prosjektet i 2000, og smeden Trond Stavrum.
- Bjørn Iversen er på mange områder primus motor for å få iverksatt og fullført slike prosjekter, til glede for alle innbyggerne i Tinn kommune. Uten ham hadde det nok ikke blitt noen lykter på Mælandsbrua eller på Birkelandsbrua. Trond Stavrum har smidd disse lyktene etter foto av de originale, og for meg framstår disse strålende perfekte, sa ordføreren før tenningen.

Han skulle også si noe ved torget, der han la den flott grønn krans ned over Sam Eydes bronseskuldre, mens det i "Snømannen-tradisjon" ble tent "Sam Eyde 150 år" i Såheim-lia over Saaheimsoperaen.. 
Sam Eyde – i Helge Songes skikkelse – oppe i den 100 år gamle motorbåten som var Eydes egen båt på Møsvann.

- Vi feirer i dag den enorme industrielle historien Sam Eyde startet i Norge, i Vestfjorddalen, på Rjukan. Han lånte totalt 1,5 statsbudsjett på en drøm. Han bygget byen vår, Rjukan. Med jernbane, infrastruktur, industriarbeidsplasser, skoler, meieri, handeslforretninger og sykehus, sa Birkeland.

Så ble det kjempekake, kaffe, saft og stort fyrverkeri.
se noen inntrykk i bildegalleriet nedenfor.

Fotos: Jarle Andersen

Fotos i galleriet: Jarle Andersen og Reidun Dahle.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS