Rekordlite snø i fjellet - men nå kommer snøen

Rekordlite snø i fjellet - men nå kommer snøen

Det kom 3 centimeter snø i Tinn, og gjorde det hvitt natt til søndag. Men årets vinter er den mest snøfattige på rundt 60 år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat. Men søndagens få centimetre kan være starten på mer snø i Tinn. Fra imorgen er det meldt snøvær i 6 dager!
Lokal
Publisert : 31.01.2017 21:49
Sist oppdatert : 01.02.2017 10:06

Yr.no melder at det skal snø i 6 dager fremover, kanskje 10-12 centimeter snø om dagen, dersom øvre del av prognosen holder.
Men prognosen er av det usikre slaget, og e ravhengig av at vindretingen fra øst blir stabil.Årets vinter er den mest snøfattige på rundt 60 år, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat. Det har ikke vært mindre snø i Østlandet og halve Sør-Norge siden 1950-tallet, skriver VG.

- Det er Østlandet som er ganske spesiell i vinter. Her er det barmark overalt, sier forsker Thomas Skaugen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Over store deler av Hardangervidda er årets snødekke blant de to-tre dårligste som ligger inne i NVEs modell. Også på Sørlandet og Vestlandet må man langt opp i dalene for å finne snø. 

- Det er to forhold som gjør dette: Mye typisk vestavær med høye temperaturer og lite nedbør når det har vært kaldt. Vi ser at vi for eksempel i Valdres-området må helt opp til 1400 meter for å finne normale snøforhold, sier Skaugen.

Tidligere denne uken opplyste Meteorologisk institutt at de har snømålinger for 141 år på Bjørnholt i Nordmarka, og bare fem av disse årene er snøfrie i januar. 
- Vi ser en forventet utvikling som samsvarer godt med hva klimamodellene har sagt. I Nord-Norge har vi hatt beskjedent med snø i lavlandet, men langt over normalen i høyden. Med stigende temperatur over mange år, vil vi etter hvert få flere og flere år hvor det bare er snø på de høyeste fjellene, sier Skaugen til VG.
Fremover ventes det enten mild og tørr eller mild og våt værtype, ifølge et månedsvarsel fra StormGeo.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS