Forskere slår alarm om sammenhenger mellom snus og diabetes

Forskere slår alarm om sammenhenger mellom snus og diabetes

Den norske kreftforening og norske tannleger slår alarm. Faren for alvorlig sykdom er stor for ungdom som snuser fra ung alder. Personer som snuser jevnlig har tre ganger så stor risiko for å få diabetes enn andre, viser en omfattende svensk undersøkelse.
Forbruker/Helse
Publisert : 03.03.2017 18:43
Sist oppdatert : 09.03.2017 16:13

- De som snuser mer enn tre doser i uka løper en nesten tre ganger så stor risiko for å få diabetes, mens de som bare tar seg en pris en gang iblant ikke risikerer mer enn andre, sier Sofia Carlson ved Karolinska Institutets avdeling for miljømedisin til Aftonbladet.

Undersøkelsen er gjennomført blant 3.100 friske, svenske menn i alderen 25-54 år, og ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Internal Medicine. Det går fram av undersøkelsen at snus i større grad enn røyking kan føre til såkalt type 2-diabetes.
- Mange tror ikke snus er så farlig, men når det gjelder diabetes løper snuserne faktisk en betydelig større risiko for å få diabetes enn røykerne, sier Carlson. Regelmessig bruk av snus gjør at kroppen lever i en konstant tilstand av stress, noe som påvirker sukkerinnholdet i blodet.

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund tolker den omfattende undersøkelsen som et kraftig faresignal.
- Her er det åpenbart bare å spytte ut snusen. Snus er jo usunt uansett, men altså spesielt farlig hvis man er arvelig belastet for diabetes, sier Allgot til NTB.

Rundt 110.000 mennesker i Norge er rammet av type 2-diabetes. Lite mosjon og overvekt er hovedårsakene til sykdommen, som kjennetegnes av høyt blodsukker og manglende evne til å produsere insulin.
Personer med type 2-diabetes har blant annet økt risiko for å få hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag.
- Før ble dette kalt for gammelmannssukkersyke, men nå ser vi at tilfellene kryper helt ned i ungdomsalderen, sier Allgot. Blant mennene som deltok i den svenske undersøkelsen, var det mange som fikk seg et sjokk, forklarer Carlson.
- Alle anså seg jo som friske da de kom, men 55 av dem fikk vite at sukkerinnholdet lå så høyt at de ble klassifisert som aldersdiabetikere, sier Carlson ifølge NTB.

Tannlege Viggo Thuren og kreftsykepleier Tove Tangen ser en urovekkende økning i bruken av snus hos gutter og jenter. Spesielt er økningen i antall snusere blant jenter alvorlig, selv om statistikken viser at det fortsatt er guttene som snuser mest. Der stadig flere unge dropper røyken, er snusen i ferd med å overta.

- I aldersgruppen 16 til 24 år bruker 33 prosent av mennene snus daglig, mens det tilsvarende tallet for kvinner er 23 prosent. Rekrutteringen er størst blant unge kvinner, forteller Viggo Thuren og Tove Tangen til Gjengangeren.

- Jeg ser på dette som en trend og et ungdomsproblem og ikke minst en kynisk markedsføring fra tobakksindustrien. På noen få år har innførselen av snus til Norge økt med 300 prosent. Vi ser bruk av snus helt ned i åttende klasse. Så sent som i 2005 ble det hevdet at snus ikke hadde noen særlig skadelig effekt. Ny forskning viser tvert om. Snusing kan være meget helseskadelig, sier Tove Tangen.

- Snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Verdens helseorganisasjon har klassifisert den snusen vi bruker i Norge som kreftframkallende, med økt risiko for kreft i bukspyttkjertel, spiserør og munnhule. Hvor mye kreftrisikoen øker, henger sammen med hvor tidlig du begynner å bruke snus, hvor hyppig og hvor mye snus du bruker, sier kreftsykepleier Tove Tangen.
- Fra du legger inn snusen, stiger nivået av nikotin i blodet. Nikotinet gjør at blodårene trekker seg sammen, hjertet må jobbe hardere, og både puls og blodtrykk stiger mens du har snus i munnen, legger hun til.

Tannlegen er ofte den første som oppdager tegn på kreft i munnhulen.
- Symptomene kan være et sår som ikke gror, eller røde eller hvite flekker på gommene, tungen, i kinn eller på mandlene. Det kan være en kul eller en hevelse i munnen eller kinnet. Noen kuler ligner vorter. Kreft kan også oppdages fordi talen forandrer seg, sier tannlege Viggo Thuren.

- Tannkjøttet i området der du plasserer snusen kan trekke seg tilbake og gi lange tannhalser som fører til ising i tennene. Denne forandringen vedvarer selv om du slutter å snuse. Ved langvarig bruk av snus utvikler du en fortykkelse i munnslimhinnen der du legger snusen, en snuslomme, forteller Viggo Thuren.
- Kreft i svelg, tunge og mandlene vil ofte kunne gi smerter og sårhet når du tygger, svelger eller når du beveger tungen eller kjevene. Noen har smerter som forveksles med halsbetennelse, sier Tove Tangen.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS