Kvelstoffindustrien skal feires årlig i Verdensarven på Notodden

Kvelstoffindustrien skal feires årlig i Verdensarven på Notodden

Møtet mellom Birkeland og Eyde førte til en industrirevolusjon i Norge, her vist ved Grenland Friteaters forestilling om Birkeland. Fra nå av skal Norske Kvelstoffindustris fødselsdag feires hvert år den 13. februar.
Lokal
Publisert : 07.02.2017 21:35
Sist oppdatert : 08.02.2017 09:04

Det starter mandag førstkommende med en sosial og lettlivet seanse på Telemarksgalleriet, og med påfølgende quiz.
Daglig leder ved Telemarksgalleriet/Lysbuen (som er en del av Norsk Industriarbeidermuseum) Helene Brekke, hydrokjenner Trond Aasland og gallerieansatt Jon Harald Aspheim inviterer alle til bursdagsfeiring mandag 13. februar.
 
13. februar 1903 er mest kjent for middagsselskapet hos statsråd Knudsen hvor forretningsmannen Sam Eyde for første gang møtte professor Kristian Birkeland. Dette blir betegnet som tidenes viktigste middag, der de to ble enige om å samarbeide om å framstille nitratgjødsel fra luft.

Vertinnen under selskapet var statsrådens datter, Lulli Knudsen, som senere beklaget seg over at de to bare snakket om lyn og elektriske utladninger. Eyde fikk sannsynligvis dårlige samvittighet for å ha oversett den unge kvinnen under denne middagen, og hvert år den 13. februar sendte han 24 roser til frøken Knudsen.

- Vi har tenkt å arrangere en kveld med åpen dør med kåseri og quiz. Det er hydrokjenneren Trond Aasland som holder kåseri, ikke om Norsk Hydro, men om Gunnar Knudsen, som han mener ikke har fått sitt rettmessige plass i industrihistorien, sier Helene Brekke til Telen.
Hun understreker at quizen som følger deretter kommer til å dreie seg om nettopp statsråden.

Etter at vinnerlaget er feiret blir det en intern quiz i vinnerlaget og den som vet mest om Knudsen får ta med seg en man er glad i til en romantisk middag på Eyde restaurant hvor vinneren får overrekke en bukett med 24 roser til sin kone/gode venn/partner eller elsker.
- Dette skal være lettbeint og morsomt. Temaet for kvelden er roser og vi vil pynte hele kafeen med roser, understreker hun og understreker at Lulli Knudsens skikkelse vil være til stede og overlevere sine roser til quizvinneren.

Det har vært mye diskutert hvor denne middagen ble servert.
- Knudsen var via sitt ekteskap arving til Borgestad gård og mange mener middagen var her. Det er feil, og det vi vet er at den var lagt til en leilighet i Ullevålsveien, men ikke hvor i Ullevålsveien, sier Aasland, som understreker at det er

Norsk Industriarbeidermuseum som markerer Norsk Kvelstoffindustriens fødselsdag med denne, litt uhøytidlige happeningen på Telemarkgalleriet.

Saken er illustrert med bilder fra en forestilling av "Alt for Vitenskapen" om Kristian Birkeland med Grenland Friteater.
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS