NIA og HISØ med gigantisk industrihistorieprosjekt

NIA og HISØ med gigantisk industrihistorieprosjekt

Norsk Industriarbeidermuseum og Høgskolen i Sørøst-Norge vil bruke 14 millioner til en storsatsing på industrihistorien i Telemark. - Jeg har tro på at vi kan komme igang iløpet av året. En del av vår historie er også en del av verdensarven. Det må vi være stolte av, sier direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum.
Lokalhistorie
Publisert : 22.02.2017 17:00
Sist oppdatert : 23.02.2017 11:27

Storprosjektet om Telemarks industrihistorie skal gi stor kunnskap om hvilken betydning industrien har hatt i Telemark.
- Det er fantastisk moro at dette viktige prosjektet blir satt i gang, sier daglig leder Thor Oscar Bolstad i Herøya industripark da prosjektet tirsdag ble offentliggjort i Herøya Industripark. 
Her hadde Norsk Industriarbeidermuseum og Høgskolen i Sørøst-Norge inviterte til møte om storprosjektet "Telemarks unike industrihistorie. Et lokalt, regionalt og globalt perspektiv".

Samarbeidsprosjektet har som mål å samle kunnskap og formidle hvilken økonomisk, teknologisk og kulturell betydning industrieventyret i Telemark har hatt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Prosjektet skal gi en framstilling av industrihistorien i Telemark i ord og bilder, og vil strekke seg over tre år. Fylkets industrielle museumssamlinger skal kartlegges og bevares. Og det skal lages flere større utstillinger samt at et rikt illustrert bokverk om industrihistorien i Telemark skal skrives.

Ideen til prosjektet ble født da Rjukan og Notodden fikk verdensarvstatus i 2015, og man ble minnet på at Telemark har en unik industrihistorie. 
- En del av vår historie er også en del av verdensarven. Det må vi være stolte av, sier direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum.

Industrien har vært grunnlaget for framveksten av velferdssamfunnet.
Det gjenstår imidlertid en utfordring med å fullfinansiere storprosjektet til nærmere 14 millioner. Ved siden av egenfinansiering er de avhengig av å hente inn 10 millioner i ekstern finansiering.
- Vi har nå flere søknader ute, hos kommunene, LO og næringslivet. Vi har god tro på at vi kan komme i gang i løpet av året, sier Lia.

Illustrasjonsfotos: Radio Rjukan og Terje Prestårhus
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS