Hydrogenfabrikkruiner blir Tungtvannsmuseum til 20 millioner

Hydrogenfabrikkruiner blir Tungtvannsmuseum til 20 millioner

Tirsdag i neste uke, på dagen 74 år etter tungtvannsaksjonen på Vemork, presenterer Telemark fylkeskommune og NIA et skisseprosjektet for nytt overbygg/museumsbygg over restene etter tungtvannskjelleren i den revne Hydrogenfabrikken som skal graves frem i et industriarkeologisk prosjekt. 
Næringsliv
Publisert : 24.02.2017 02:00
Sist oppdatert : 28.02.2017 09:22

Bildet ovenfor viser modellen Frank Severinsen har laget av Hydrogenfabrikken for lokalhistoriker Bjørn Iversen, mannen som sammen med Frithjof Hansen har ivret for gjenoppgravingsprosjektet etter at idéen oppstod. Nå skjer det mer enn selv de største optimistene hadde forestilt seg.

Det skal arrangeres en stor pressekonferanse tirsdag 28. februar, som er på dagen 74 år etter tungtvannsaksjonen på Vemork. Da presenterer Telemark fylkeskommune et skisseprosjektet for nytt overbygg/museumsbygg over restene etter tungtvannskjelleren i Hydrogenfabrikken som ble revet i 1977, og som nå skal graves frem i et industriarkeologisk prosjekt. 

Det skal bygges et nytt museum på tomta til den sprengte tungtvannsfabrikken på Vemork, i forkant av dagens imponerende museumsbygg. Og bygget blir ikke bare en glasskuppel over ruiner, men et nytt krigshistorisk museum, som endelig setter tungtvanns- og krigshistorien på kartet.
Bygget skal inneholde krigsminner fra tungtvannsaksjonen og blir på 460 m², og kostnaden er beregnet til 20 millioner.
Telemark fylkeskommune og Norsk Industriarbeidermuseum inviterer pressen fra hele Norge til pressekonferanse angående prosjektet som de har kalt "Jakten på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork".

Dermed er idéen som de lokalhistoriske ildsjelene som ville grave fram tungtvannskjelleren blitt mer enn det man kunne drømme om.
Loklahistoriker Bjørn Iversen har sett idéen om å grave fram ruinene vokse til nå å bli et eget imponerende museumsbygg.

Bildet til høyre er fra prøveutgravingene i 2016.
 
På pressekonferansen vil man for første gang vise tegningene for den nye bygningen som skal bygges rundt utgravningen av tungtvannskjelleren.
 
Fylkesordfører, Sven Tore Løkslid, vil presentere skisseprosjektet fra Point AS, og offisielt overlevere prosjektet til Norsk Industriarbeidermuseum, og direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, Runar Lia, vil fortelle om prosjektets videre fremdrift,og den kjente formidler av krigshistorien på Rjukan, Tor Nicolaysen, vil kort fortelle om aksjonen som var rettet mot tungtvannsanlegget i 1943.
 
Også Joachim Rønneberg som ledet tungtvannsaksjonen i 1943, er sentral i tirsdagens pressekonferanse via et intervju ble gjort da prosjektet ble presentert for Rønneberg i juli 2016.

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS