Kraftig pipebrann i Rjukan Admini ved midnatt

Kraftig pipebrann i Rjukan Admini ved midnatt

Det oppstod pipebrann i en av pipene på en av verdensarvens viktigste bygninger, Rjukan Admini, litt etter midnatt natt til torsdag. Brannen kom raskt under kontroll, men med brannen på Mannheimen friskt i minne gir det grøsninger på ryggen for noen og enhver.
Ulykker/Redning
Publisert : 09.03.2017 03:53
Sist oppdatert : 09.03.2017 11:18

Pipebrannen i den sørligste av de to store pipene ble oppdaget av naboer som så røyk over Admini, og ringte brannstasjonen via nødnummer.

- Vi var på vei til sengs, men så voldsom røyk lå over Admini, Iselin ringte nødtelefonen, og vi mener vi hørte alarmen derfra. Vi var ikke 100% sikker på det, men hørtes slik ut.
Like etter kom to patruljebiler, og den store brannbilen i full utrykning, forteller Jostein Rue til Radio Rjukan.

- Så kom gnistføyka ut av pipa, som du ser på bildene jeg tok. Det holdt på i 5-10 minutter og så kom røyken igjen.
Det var skummelt å se på, sier Rue, som tok bildene som tydelig viser den kraftige pipebrannen i den sørligste av de to store pipene i det fredede bygget.

- Det var tydelig at de hadde kontroll på det ganske raskt etterpå, forteller Rue.
- Politiet kom til Admini ca. en time etter at pipebrannen ble ringt inn, forteller Rue, som fikk forstyrret nattesøvnen av brannen.

Det er bare 9 uker siden et annet viktig bygg i Rjukan - Notodden Industriarv, Mannheimen, ble rammet av brann, og nesten ble totalskadet, natt til nyttårsaften.

Rjukan Admini er for mindre enn to år siden tatt i daglig bruk som eksklusivt hotell, og driftes av Gaustablikk Høyfjellshotell i et samarbeid med den nye eieren Glenn Edvardsen.

Rjukan Admini er Hydros representasjonsbolig, stod ferdig i 1908, og ble brukt av Sam Eyde selv og viktige besøkende under anleggstida og seinere i Rjukans viktige industrihistorie. Allerede i august 1909 besøkte Kong Haakon VII Admini, som den første av en lang rekke kongelige og andre prominente i årene siden. 

Bygningen ble en del av UNESCOs Verdensarvliste i 4.juli 2015 da Rjukan - Notodden Industriarv ble tatt opp av UNESCOs verdenkongress. Bygget er ett av 94 objekter som er signifikante for denne verdensarven.

Torsdag formiddag var brannvesenet flere ganger igjen innom for å sjekke på at alt var Ok på Admini.

Seinere idag skal Tinn kommunestyre å kjøpe inn en stor stigebil til brannvesenet, noe som var et tydelig behov som tydeliggjort under den voldsomme brannen i Mannheimen 30.-31. januar.

Det er bare måneder siden Gaustablikk Høyfjellshotell også ble gjort oppmerksom på pipebrann, og det er sannsynlig at de to hotellenes rutiner vil bli gjenstand for noen ekstra runder i internkontrollen​ for eiere og drivere i tida som kommer.
Med brannen på Mannheimen litt for friskt i minne, blir vi fort påminnet hvor viktig det er å ta vare å bedrifter og kulturminnene i Verdensarven.

Fotos: Jostein Rue
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS