Natt til søndag stiller du klokka fram til sommertid

Natt til søndag stiller du klokka fram til sommertid

Natt til førstkommende søndag 26. mars klokken 02.00 starter sommertid. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at du kan se fram mot lysere tider, som Aleksander her gjør.
Lokal
Publisert : 23.03.2017 17:32
Sist oppdatert : 23.03.2017 21:14

Søndag er det blitt sommertid, hvis du ikke tuller det til.
Mange husker ikke om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid. En huskeregel er denne: Ta utgangspunkt i at man ser fram til sommeren eller ferien, og at man derfor stiller klokken fram om våren. Om høsten lengter man tilbake til sommerferien og stiller klokken tilbake.

Mange moderne elektroniske klokker og ikke minst mobiltelefoner ordner det selv, dersom det er aktivert i minnet.
Da skjer det nøyaktig klokken 02.00.
Ellers er det lurt å ta runden på alle klokker og ur før du legger deg. Husk også klokka i bilen.
Du kan sannsynligvis droppe å stille mobiltelefonen, den digitale TV-mottakeren,samt PC'er og og radioer knyttet til nettet. Vel og merke dersom ikke sommertidsfunksjonen i apparatene er deaktivert.

De aller fleste nøyer seg med å stille klokken i løpet av søndagen, men vil du holde klokken nøyaktig oppdatert, stilles klokken fram en time fra klokken 02.00 (GMC +1 time) til 0300 (GMT + 2 timer) natt til søndag.

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året. Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken. Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning, opplyser Justervesenet i en pressemelding.

Norge har hatt sommertid årlig siden 1980. For alle land i EU/EØS-sonen starter sommertiden klokken 02.00 siste søndag i mars og slutter klokken 03.00 siste søndag i oktober. DA skal klokka tilbake.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS