Nå smeller det for pollenallergikerne

Nå smeller det for pollenallergikerne

Nå er det allergisesong, og det ventes kraftig spredning av bjørkepollen i Tinn de neste dagene. En av fem tinndøler sliter med pollenallergi, og går en tøff tid i møte.
Natur/Vær
Publisert : 04.05.2017 10:00

- Nå kommer det som et pang, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund.
Anslagsvis én million nordmenn er pollenallergikere, de fleste er allergisk mot bjørk og gress. Det innebærer en av fem, og det gjelder tinndøler også. For de som er rammet, spenner det fra litt snufsing og øyekløe til de som blir helt invalidisert og må forlate landet, sier Bistrup.

Se Pollenvarsel her

De første pollenkornene fra bjørk i Oslo og Kristiansand ble funnet 21. april i år av forskere ved Pollenvarslingen.
Nå - etter en helg som både har omfattet snøvær og varmt vårvær - er pollensesongen i ferd med å eksplodere over hele Østlandet. På det siste varselet lyser det rødt for bjørkepollen på Østlandet, Sørlandet og Rogaland.

 

Ifølge Astma- og allergiforbundet er det stadig flere nordmenn som blir pollenallergikere.
- Ja, dette øker kraftig, og vi jobber med å finne ut hvorfor det er slik. Hygienehypotesen er én av forklaringene vi undersøker, dette at vi lever mer renslig en før og at barns immunsystem ikke blir satt på de samme prøvene som før under oppveksten, sier Bistrup.

Bistrup sier medisinene har full effekt først etter cirka en uke. Bjørkepollensesongen varer i cirka tre uker.
- Dette vil være over rundt 17. mai, sier hun.

Hun mener det er behov for mer informasjon om plagene til de som er rammet og til omgivelsene.
- For noen kan det være vanskelig å forstå hvorfor enkelte forsvinner fra arbeidslivet i tre uker mens dette står på som verst. Det er også behov for informasjon om allergivaksine. Så langt er det bare 15.000 i Norge som har fått denne vaksinen, sier hun.

-  Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Norges- Astma- og Allergiforbund, ifølge en melding på forbundets nettsider.**

Linker:
Norges Astma og Allergiforbund
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS