fbpx

Lions støtter Tones kamp mot Goliat-staten

Radio Rjukan20. juni 201715min
tone-brown-olesrud-3_b836

Tone Brown Olesrud fra Rjukan gikk til sak mot staten fordi hun mener å ha blitt utsatt for feilbehandling og feildiagnostisering av helsevesenet. Saken var oppe i Oslo tingrett i oktober 2016, og hun vant saken og ble tilkjent å få dekket saksomkostninger.
Der kunne saken vært avsluttet med erstatning og oppreisning, men staten har anket dommen til lagmannsretten, og kjører ny sak, som er berammet til 29. mai neste år.

Men til tross for at hun ikke har råd til å kjøre kampen, finner Tone Brown Olesrud seg ikke i å bli overkjørt av staten.
Gode venner på Rjukan har satt igang kronerulling for henne i hennes Davids kamp mot Goliat.
Men fortsatt mangler mye penger. En ankesak kan fort komme opp i 100.000 kroner. Hun tror hun vil vinne igjen, men ""det er ingen garanti, og penger har hun ikke.
Hun nekter uansett å gi seg.

– Hvis jeg trekker meg, blir dommen fra tingretten opphevet. Da er jeg like langt. Advokat Janne Larsen sa seg villig til å ta saken, noe jeg veldig glad for. Hun har vunnet fram med en rekke saker som går på erstatninger og pasientskader, forteller Olesrud.

Nå er de i ferd med å forberede saken og oppnevne sakkyndige. En sak vil også koste penger. Nå har den lokale Lions-klubben på Rjukan trådt til med 10 000 kroner.
Kasswerer i Lions Club Rjukan, Thor Einar Holmgard har overført summen på kontoen som er opprettet for å støtte henne. (2620 40 55806)

– Det som har skjedd med Tone skal ikke skje. Det vi reagerer på er at staten taper en sak og anker den videre. Her driver de en slags utmattelseskrig mot folk som ikke har de ressursene som staten disponerer.
Jurister som jobber med pasientskader har da også kritisert staten for praksisen med å ikke akseptere dommer som går dem imot, men å løfte det til høyere rettsinstanser – nærmest i håp om at motparten skal trekke seg. En borger som risikerer å betale opp mot en halv million i saksomkostninger kan fort trekke seg når staten viser muskler. Vi vil bidra slik at Tone kan være best mulig forberedt til ankesaken når den kommer opp i 2018, sier Holmgard.

Tone B. Olesrud er utrolig takknemlig for støtten.
– Jeg ble helt målløs når jeg hørte det – og ikke minst veldig takknemlig at det er noen som har en tro på meg og saken jeg nå kjemper, sier hun.

Fra 2006 til 2009 var Tone Olesrud innlagt på psykiatrisk avdeling med schizofreni-diagnosen, det meste av tida ved Sykehuset Telemark i Skien. Hun ble tvangsmedisinert med 13 ulike psykofarma.
– Tre av dem står det selvmordstanker og brå død på pakningsvedlegget, som psykiatere er pliktig til å følge opp, sier hun.
I tingrettens dom heter det at hun ikke fikk riktig diagnose og behandling da hun var innlagt for schizofreni, eller som det heter i dommen "Ett år inn i behandlingstiden burde behandlerne ha skjønt at diagnosen var feil siden pasienten ikke ble bedre av medisineringen."
– Mange har fått schizofreni-diagnose for noe som viste seg å være alvorlige stoffskifte problemer. Psykiatrien ser bare symptomer og manglende interesse for å gå i dybden på årsakene. I 2006 møtte jeg livet, naturlige ting vi mennesker reagerer på og i tillegg viser dokumentasjonen nå anemi og en tarmlidelse, sier hun.

Etter år med sterk medisinering er hun opptatt av at folk må vise mer forståelse og raushet.
– Jeg har opplevd å bli stigmatisert og stemplet som gal. Mye jeg kunne sagt om det, men nøyer meg med at folk må ikke være så raske til å dømme, sier hun.

Holmgard utfordrer også andre foreninger og privatpersoner til å bidra for å dekke noen av kostnadene til sakkyndige og juridisk hjelp. Skulle det bli penger til overs, vil hun opprette et fond.

– Det skal hete Olesrud-fondet og gå til folk slik at de slipper å gå gjennom det jeg har måttet, sier hun.

""Hun har stått åpent fram med hele saken, fra hun startet kampen mot det hun mener er feilbehandling for schizofreni.

Til høyre en faksimile av NRK-oppslaget.

I tre år 2006 var hun innlagt på psykiatrisk avdeling med schizofreni-diagnosen, det meste av tiden ved Sykehuset Telemark i Skien. Hun ble tvangmedisinert med 13 ulike psykofarmaka. Og hun fikk sprøyter med det beroligende og søvndyssende middelet trilafon.

– Jeg bodde på lukket avdeling. Jeg bodde på et sterilt rom med gitter for vinduene. Om dagen tok de sengetøyet mitt. Til og med madrassen min ble låst inn i et skap. Schizofrene skulle ikke hvile. Det var det jeg fikk høre. Jeg satt på en stol i gangen. Jeg ble utrolig trist av å være der, sier hun til NRK.
Etter at NRK intervjuet har hun fått nei fra banker til startkapitalen hun trenger for å kunne kjøre saken mot staten i lagmannsretten. Siden hun med uføretrygd tjener akkurat litt for mye til å få fri sakførsel, sliter hun økonomisk.

Men nå kommer rjukansamfunnet henne til hjelp, og det sannsynligvis som et "takk for sist" til bent Høie.
Det er nå startet en åpen facebookgruppe av venner av Tone for å hjelpe med å ta opp kampen.
"Hjelp oss å hjelpe Tone" heter gruppa, som har som mål å samle inn 100.000 kroner til en ankebehandling i lagmannsretten, og Tine Olesrud har gitt klarsignal til at det skjer.

– Jeg er utrolig rørt, sier Olesrud, om at mange vil støtte henne med et beløp.
– Jeg får mange henvendelser på telefon nå om mange fra folk oppe i åra som ikke har vipps eller er på facebbok, sier Tone.
– På byen i dag etterspurte mange ett kontonummer. Og det er opprettet et kontonummer med en klientkonto som blir overført til min advokat Winther Christensen, Kontonr er 2620 40 55806. 
Som jeg har sagt før var meningen fra Janne Larsen å gå ut i NRK, for å ha et håp om at staten trekker anken vår. Vi har aldri tenkt på en kronerulling. Men tusen takk til dere alle, jeg er evig takknemlig, sier Olesrud.

NRK kjørte tungt på saken i mars, etter at Statens anke ble klar. Mye står på spill – det viser også tall NRK har hentet inn. Staten vinner stadig flere rettssaker mot pasienter. Det betyr penger tilbake til statskassa. I fjor ble staten tilkjent 1,6 millioner kroner i saksomkostninger fra pasienter som har saksøkt helsevesenet og tapt. Det er en økning fra 2012, da summen var én million kroner.
– Disse pasientene som velger å gå i domstolene, de ligger nede økonomisk, de har ofte falt ut av arbeid, i tillegg ligger de nede både fysisk og psykisk. Og når staten da velger å pøse på med nye sakkyndige, ofte hvor rettsoppnevnt helt eller delvis støtter pasienten, så blir det på en måte David mot Goliat, sier advokat Thomas Roander, som har pasientskaderett som spesialfelt, til NRK.

Tone Olesuds kamp mot systemet startet da hennes schizofreni-diagnose ble strøket for flere år siden. Det startet med en søknad til Norsk Pasientskadeerstatning. Hun ba om økonomisk oppreisning for feilbehandling og feilmedisinering.
Søknaden ble avslått, og det fortsatte med en anke til Pasientskadenemnda. Anken ble avslått.

Så tok hun saken til Oslo tingrett. Der fikk hun langt på vei medhold.
I tingrettens dom heter det at hun ikke fikk riktig diagnose og behandling da hun var innlagt for schizofreni.
Og der og da kunne denne saken vært avsluttet med erstatning til Olesrud.
Men hun jublet for tidlig, for staten har god kondis. Nå var det deres tur til å anke.
– Taper jeg i lagmannsretten, må jeg ut med alle saksomkostningene til staten. I tillegg kommer utgifter til egen advokat og sakkyndige. Det kan fort bli 600.000 kroner, og det vil komme på toppen av boliglånet jeg har fra før. Men jeg har jo ikke noe valg. Trekker jeg meg, blir dommen fra tingretten opphevet. Da er jeg like langt, sa Olesrud til NRK fredag.

Pasientskadenemnda, som fører sakene for staten i retten, avviser at de går hardere ut mot pasienter nå enn før. Ifølge staten har skadesaker blitt mer kompliserte de siste årene, både juridisk og medisinsk, sier avdelingsdirektør Anita Bergh Ankarstrand.

– I en komplisert sak trenger man flere medisinere med for at dommeren skal ha et godt grunnlag for å vurdere saken, sier hun til NRK.
-Vi må følge de reglene som er, og da må vi kreve våre omkostninger dekket dersom vi frifinnes. Vi får ikke de pengene, vi følger bare systemet, og de tilkjente omkostningene går da tilbake inn i statskassen.

Staten brukte to år og ni måneder på å behandle hennes søknad om erstatning for feilbehandling. Plusser vi på tiden som har gått med i retten, er vi nå oppe i over fire år.
– Jeg trodde pasientskadeordningen jobbet for meg og ikke mot meg, sukker Olesrud.

Heller ikke sykehuset Telemark ønsker å kommentere Olesruds sak. Sykehuset opplyser at de har gitt sin versjon av behandlingen Olesrud fikk til Norsk Pasientskadeerstatning.
Fagsjef Arne Johannessen legger likevel til at de har hatt en god dialog med Tone Olesrud i forbindelse med hennes kamp for å få erstatning for behandlingen hun fikk da hun var pasient ved sykehuset.

Linker:
Facebookgruppa "Hjelp oss å hjelpe Tone" 
Hele saken hos NRK

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia