Rapporter tyder på et dårlig til middels molteår

Rapporter tyder på et dårlig til middels molteår

Kjentfolkrapporter tyder på at vi får er dårlig til middels molteår i Tinn-fjella i år. Moltene er ikke plukkeklare på en stund ennå, men blomster og kart tyder på at det har vært tørt.
Natur/Vær
Publisert : 23.07.2017 14:09
Sist oppdatert : 24.07.2017 16:41

Bærenes konge - kongenes bær. Å se etter og plukke fjellets gull - moltene (eller multene som det også er lov å si) i fjellet er en tradisjonsrik og kjær sensommer- og høsthobby for mange i Tinn.
Radio Rjukan har innhentet rapporter om årets moltesesong, og ting tyder på at det er et heller dårlig molteår i året.

Det er altså ikke noe "molte-år", som det heter.
Det vil tilsi at prisene øker i butikkene. En liter molte går i varehandelen for 350-400 kroner. 

En av rapportene sier at det er ser bra ut med røde moltekart ett sted nærmere Vinje, mens rapportene fra flere kjente moltesteder i Tinn tilsier et dårlig til middels molteår.

Bildene vi har fått tilsendt tilsier i alle fall at det ikke er tjukt av dem der bildene er tatt i dag.

- Det er få kart og kartene er små, sier rapportene, og tradisjonen tro er det ingen som ønsker å fortelle hvor de er på molte-auk. Folk liker å ha sine hemmelige molte-myrer. I Tinn er det plent umulig å få folk til å røpe sine hemmelige moltemyrer, og av og til oppdager du en myr som er "noen annens". når du kommer for å plukke, så er det allerede for seint. Noen har vørt der før seg.
men ingen har mer rett enn andre, på grunn av den 60 år gamle norske "allemannsretten" i naturen.
 

FAKTA: Multe (også molte, dansk: multebær, svensk: hjortron) (Rubus chamaemorus)
er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Multe er fylkesblomst i Finnmark. Arts-epitetet chamaemorus kommer av det greske khamai («på marken», «lavt») og latin morus, morbær.

Blomstene er enkjønnete og sitter da på enten en hann- eller en hunnblomst.

Fruktene er store og velsmakende, først røde og omsluttet av begerbladene, men som modne har de en vakker gul-oransje farge i flere nyanser.
Bladene er nyreformede, og lette å få øye på ute på myrene. Multene begynner å blomstre i mai i syd, og i juni-juli i nord, med store hvite blomster som oftest sitter alene.

Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt.

Multefrukten anvendes mest til syltetøy eller multekrem, men kan også benyttes til likør.
Multene blomstrer ofte tidlig og kan derfor lett skades av sen nattefrost, og da uteblir fruktsettingen. Under spesielt gode vilkår kan man oppleve såkalte «multeår». I multeåret 1966 ble for eksempel den totale innsamlede bærmengde i Sverige anslått til ca. 1 200 tonn.

I Norge gir Friluftslovens § 5 allmennheten en generell rett til å plukke bær i utmark. Det er likevel gjort et unntak for multe i Nordland, Troms og Finnmark. Her kan eier eller bruker av multeland nedlegge forbud mot innhøsting. Det er likevel lov til å plukke multer som spises på stedet. Alle som er bosatt i Finnmark fylke, har rett til å plukke multer på Finnmarkseiendommen.

Kilde: Wikipedia

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS