fbpx

Slik ser 313 ut innvendig før det blir butikksenter

Radio Rjukan1. august 201714min
313bygg2017-4_c744
313-bygget som noen kalte gulosten for en del år siden, var Hydrogenfabrikk før produksjonen ble lagt ned i 1988. Etter at bygget stod tomt noen år, kjøpte Odd Funderud i Levo Maskin og Mekanikk bygget av Hydro ette rat Tinn ""kommune og Hydro ikke ble enige om prisen.
Siden har bygget huset lokaler for Levo Industrisalg og en rekke leietakere, men etter sommeren begynner etter all sannsynlighet arbeidet med det som blir et senter med Rema 1000, Europris i første etasje og sannsynligvis Møbelringen i andre etasje. 

Bildet til høyre her viser det som blir lager og varelevering.

Politikerne ga grønt lys de også og vedtok en omregulering i siste møte før sommerferien, 19. juni, under forutsetning at bygget og området kun kan brukes til handelsformål for butikker over 1200 kvadratmeter.

Før det ble tatt i bruk var Radio Rjukan inne i 313-bygget sammen med Odd Funderud. Den gang ble det diskutert utleie til en etablering av en stor Næringshage, småbedriftssenter og for brannstasjon som trengte nye lokaler.
Da det strandet var det forslag om å bygge parkeringshus. Intet ble det noe av, men det er likevel artig å se hvordan ""bygget som i dag er lagerplass for flere firmaer ser ut, før det gjennomgår ombyggingen til forretningssenter for arealkrevende butikker.

Bildet til høyre viser butikkarealet i 1. etasje, som for øvrig ligner det i andre etasje til forveksling.

REMA 1000 har i mange år forsøkt å finne sitt butikklokale på Rjukan, og har opplevd mange skjær i sjøen. Men nå kan de puste lettet ut.

Nå har de en stund annonsert etter en ny butikksjef. Da med utgangspunkt i at de ville starte opp i 2017, men det var før det ble diskusjoner om muligheten for et 5000 års-ras i området.

NGI (Norges Geotekniske Institutt) og NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) har nå kommet med uttalelsene sine, og selv om 313-byggets fremtidige bruk er i fareklasse S3, gir de nå grønt lys for forretningsutbygging i det som lenge har vært en av Rjukan sentrums skampletter – det bevaringsverdige 313-""bygget, selv om det i byggeprosessen må tas høyde for noen konklusjoner om sikring av bygget i forhold til ekstemvær og ras.

Tegningen viser 1. etasje i bygget. Alle bilder og tegningen finnes i strørre format i bildegalleriet nedenfor.

I mellomtida søker REMA 1000 etter en sjef med lokalkunnskap, ifølge regiondirektør May Britt Østby.
I et intervju med RA sa hun at lokalkunnskap en viktig egenskap de ser etter.

REMA 1000 investerer et betydelig beløp for å etablere seg på Rjukan. Beløpet vil ikke regiondirektøren ut med. Men at det dreier seg om noen millioner kroner, det er klart.
REMA 1000 skal leie av eiendomsselskapet Risbu AS, som drives av Audun Aanesland, som en rekke steder har samarbeider med REMA 1000 om eiendomsutvikling og leieforhold. Aanesland var i sin tid også med å prosjekterte Handelshuset No. 17.

Se flere bilder i galleriet nedenfor!

Totalt blir REMA-butikken på 1100 kvadratmeter med salgsareal på 750 kvadratmeter. Rema 1000 har store ambisjoner på Rjukan, og de har en målsetting om å omsette for 35 millioner kroner i deres første driftsår.
Rema 1000 er en kjede som satser på franchise-prinsippet, hvilket vil si at de har lokalt ansatte, men driftes sentralt.
– Lokalt kremmerskap av kjøpmann og medarbeidere,er en av suksesskriteriene, sier Østby til RA.
– REMA-filosofien vektlegger betydningen av det personlige initiativ, enkeltmenneskets skaperlyst og kunnskap om de lokale forhold.

– Vi har lenge ønsker oss til Rjukan. Vi er ydmyk, lettet og gleder oss stort til å komme til Rjukan, sier Østby til RA.
Nå skal det anslagsvis ansettes 12 personer før åpningen. 

Det var allerede i 2012 begynte Aanesland å se på Rjukan i forhold til å se på behov f""or å etablere butikk for Rema 1000, gjennom sitt selskap Risbu AS er tiltakshaver på reguleringsplanen for 313-bygget som nå har vært inne til høring.

For REMA 1000 har det vært vanskelig å finner egnede lokaler på Rjukan til en dagligvare på 1300 kvadratmeter, samt tilstøtende Europris butikk, da disse har suksess med å etablere seg sammen.

Forsøk på å få det til på Svadde (2012) og noen år tidligere strandet planer i to omganger på Granli ved Rjukan Hytteby og i Ballonghallen har alle strandet, og REMA 1000.
Da var ankomst i området og avstanden fra Rjukan sentrum noe politikerne ikke kunne godta i forhold til reguleringsplaner. Tinn kommune

Men nå er 313-bygget klart med de nødvendige avtaler på plass for Aanesland, som innrømmer at han han tatt lokaliseringsdebatten på Rjukan som en utfordring.
– Vi har sett på hvordan bygget kunne løses, for vi måtte løse hele bygget, lager og vareområde og uteområdet.
utfordringen har vært å finne leietakere som er "bankable", slik at vi har råd til å fikse 313-bygget, som man har forsøkt å fikse på siden 313, sa Aanesland da han holdt orienteringsmøte om sine planer i oktober 2016.

– 313 er et fantastisk bygg, og veldig egnet til å bygge om, der vi får vareleveringsrampe på baksiden, og inngang på framsida. Det blir effektiv logistikk, og det er greit å få gjort bygget om til forretningsdrift, sa Aanesland da.
– Som dere ser har vi klart kunststykket å tre butikkene inn i bygget med alle søylene, og vi kan bruke eksisterende ""uterampe til utesalgsvarer for Europris, og det er lagt inn vareheis og egen personheis opp til andreetasje.

Med unntak av at de har fått lov å lage en ny inngang ut mot Birkelandsbrua. Hver etasje er 2800 kvadratmeter og bygget vil romme Rema 1000 og Europris i 1.etasje, og en annen mer plasskrevende forretning i andre etasje.
""
– Vi har inngått avtale med naboene slik at det blir mer plass til garasje og distanse til boliger. Vi kommer ellers ikke til å gjøre mye endringer, men etablere parering i nord og i vest, og lager mer definerte gangveier fra brua.

– Vi tar sikte på ca. 70 parkeringsplasser, og 110 totalt i det regulerte området.
Det er foreslått å redusere farten inn i området til 30 kilometer i timen, for å sikre trafikksikkerheten i området, som ellers er oversiktlig, men litt uregulert.
– Men her ønsker vi å bidra til mangfold, og bygge opp om sentrum og skape synergi med andre handelsaktører.

Byggingen vil gå raskt, ifølge Aanesland.

– Det vil gå fort. Bygget står der, så det skal males, vinduer skal tas ut fikses og males, og settes opp igjen. Og så jobber vi med å lyssette dem slik at de ser ut slik de engang gjorde da det var hydrogenfabrikk, informerte Aanesland.

""– Vi bevarer og tilpasser bruken i veldig stor utstrekning. Det er innvendig det er en byggteknisk omfattende jobb å gjøre.

– Det har også vært i prosessen om lagerdelen av bygget, som er delen av bygget som tilstøter forretningslokalet kan klassifiseres i sikkerhetsklasse S2 i stedet for S3, noe det var åpnet for å se på, opplyste Samuelsen overfor kommunestyret før vedtaket om bruksendring i juni.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia