Klar for stjerneskudd-bonanza?
Det er stjerneskudd-bonanza lørdag kveld! Husk å ønske deg noe.

Klar for stjerneskudd-bonanza?

Ta en titt på meteorsvermen Perseidene natten mellom den 12. og 13. august, når Jorden passerer gjennom støvrestene etter kometen 109P/Swift-Tuttle.
Mellom Himmel og Jord
Hans-Dieter Fleger
Publisert : 09.08.2017 09:09
Sist oppdatert : 09.08.2017 17:32

Sagnet sier at når man ser et stjerneskudd på himmelen, så kan man ønske seg tre ting. Kommende helg, nærmere bestemt natten mellom lørdag den 12. og søndag den 13. august, passerer Jorden gjennom et støvbelte etter kometen 109P/Swift-Tuttle. Støvkornene er ørsmå, men når de treffer atmosfæren med en fart på ca 60 km/sek – dvs. 3600 x raskere enn enn når vi kjører bil i 60 km/t – gløder de på grunn av friksjonen og blir til vakre stjerneskudd. Toppen av stjerneskuddstormen er meldt å skulle inntreffe 12. august midt på dagen – dvs at begge nettene - hhv. til den 12. og til den 13. august vil være ideelle for observasjoner. Månen kan imidlertid være til litt sjenanse, all den tid den da er nesten full.

Det maksimale antall stjerneskudd, med stort og smått - som vil kunne observeres er beregnet til omlag 150 - 200 pr time. Dette gjelder kun for de av oss som har mørk himmel og der svermens utstrålingspunkt (radianten) er i senit - eller rett over hodet på observatøren. Se mot nord-øst (dvs. litt til høyre for "bakhjulene" på Karlsvogna) - etter midnatt, kryss fingrene og håp på enda bedre vær enn det Yr.no ser for seg i langtidsvarslet! Hvem vet - kanskje du kan komme med noen ønsker gjennom natten...

Her følger et lite knippe bilder av Perseider - mens de lyste opp over Tinn...
For mer astronomistoff fra Tinn og Telemark besøk https://www.facebook.com/AstroTelemark

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS