Hyggelig åpen dag da Radio Rjukan jubilerte

Hyggelig åpen dag da Radio Rjukan jubilerte

Folk strømmet på hele kvelden da Radio Rjukan markerte sitt 30-årsjubileum med åpen dag fredag kveld, på dagen etter at lokalradioen hadde sin aller første sending på lufta 1. september 1987.
Lokalhistorie
Publisert : 02.09.2017 18:44
Sist oppdatert : 02.09.2017 19:36

- Det ble en enkel, uformell og veldig hyggelig kveld på Rjukan stasjon, og vi takker alle samarbeidspartnere og ikke minst alle som kom for å ha det hyggelig sammen med oss. Det var svært mange som tok oppfordringen, og vi fikk servert godt med grillmat, kaffe og kake. Det ble vel egentlig akkurat slik vi håpet, sier ansvarlig redaktør Ole Jon Tveito.

Radio Rjukan valgte denne gang ikke å feire sitt 30-årsjubileum med fest, men med åpen dag i samarbeid med Rjukanbanen, bandet SS80, Rjukan & Tinn Motorhistoriske Klubb og Vestfjorddalen Konditori, samt alle som ville komme for å se, prate og hygge seg. Det skjedde på dagen 30 år etter at Radio Rjukan gikk på lufta 1. september 1987. 

Samtidig var det jubileumssending på radioen, der både gamle redaktører, ordfører og radioens initiativtakere Erling Zapffe og Odd Tangen var på lufta, intervjuet av sendingsansvarlig Kyrre Dahl.
Da hadde den ene flotte veteranbilen etter den andre kjørt inn på jernbaneplassen, der Radio Rjukan vel er landets - kanskje verdens - eneste radiostasjon med egen plattform. Det har radioen vært siden juni 1992, da de flyttet inn i andreetasje - stasjonsmesterboligen, i den da nedstengte Rjukan Stasjon, nøyaktig 303,7 meter over havet.

Siden har Radio Rjukan hatt tilhold der, og har sett det bli liv i Norges lengste privatbane, Rjukanbanen igjen, som museumsbane. Nå er det stor aktivitet på jernbaneplassen. Såpass at både stasjonsbygget og godshuset er under full oppussing.
Rjukanbanen har daglig aktivitet og togavganger i verdensarvbyen, noe som naturlig nok medfører at Radio Rjukan av og til sjarmerende nok få toglyder på lufta.

- Det er veldig gøy at Rjukanbanen er i full drift igjen som museumsbane. Det er igjen blitt en svært aktiv plass, forteller Tveito.
Derfor var da også Rjukanbanen med på åpen dag på stasjonen. Den nåværende "stasjonsmesteren", daglig leder for Rjukanbanen Einar Gabrielsen, var selv på plass, og presenterte en ny utstilling i venterommet.

Bandet SS80 holdt sin øving før sin konsert på Kjerringsveiven lørdag fra nabobygget for åpne vinduer, noe som ga gode vibber blant de mange som valgte å kose seg ute ved grillen på perrongen.
Der sørget Torbjørn Vågsland fra Vestfjorddalen Konditori for jubileumskake og grillmat til det lei på kveld.

Radioen hadde funnet fram både spolebåndmaskin og det store Soundcraft-miksebordet leverte av Siv. Ing. Benum som var i drift fra den store Fredskonferansen på Vemork i 1990 til 2012, og avisutklipp og bilder fra historien prydet veggene.
Teknisk sjef Jostein S. Dullum viste tekniske finesser, og andre medarbeidere guidet og ikke minst gamle medarbeidere mimret på radioen, mens kaka og grillmaten fikk bein å gå på.

Mange benyttet muligheten til å se på den nå fulldigitaliserte lokalradioen.
Blant de første var ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland, som kom med blomst som krever vanning (!), og tre tidligere redaktører.
Meningen var å samle alle fem redaktørere gjennom tidene i studio sammen, men den planen røyk da førsteredaktøren Odd Tangen måtte melde sykdomsforfall, og måtte bli med påå telefon. Andreredaktøren Øystein Haugan, nå verdensarvkoordinator, kom akkurat for seint, men det ble da en samtale med mannen som åpnet med ansvaret for sendinga for 30 år siden også.

Men nåværende redaktør Ole Jon Tveito fikk med seg Lisbeth Bjervøy Bula og Ragnar Øhrn i studio, så alle redaktører fikk sagt sitt denne dagen.

Det innebar ikke minst noen gode historier . og tabber på lufta, mens kveldens sending ble avsluttet med et langt intervju med Erling Zappfe, som var mannen som først gikk svanger med planer om å starte lokalradio i Tinn.
Det ble en realitet da han noen, måneder seinere traff en viss Odd Tangen i 1985.
Bortimot to år seinere, etter bygging av sendernett, rekruttering og planlegging var det klart for Radio Rjukan på lufta - og rett på lokal valgkamp som i 1987 medførte en politisk revolusjon i Tinn, med seier til Tverrpolitisk Liste.

Artig var det også at radioens ferskeste utøvere Jostein Nevervei, Eirik Stand og Morten Einungbrekke fikk sin livedebut på lufta i en time, og det for åpen dør, der folk benket seg som om det var en live TV-sending. Men det gikk også over all forventning.

- Vi takker alle som ble med å gjøre dette til en fin og morsom dag. Hjertelig takk for at dere alle kom, sier redaktør Tveito, klar for å gyve løs på de neste 30.
Så fløy tre veteranfløy i flere sirkler over Rjukan stasjon. Ikke bestilt, men desto mer passende.
Radio Rjukan lover mye nytt utover høsten. Det er både nye sendingsmåter fra kommunale møter og nettradio til forsøk med DAB.

Se bildegalleriet nedenfor for noen flere bildeinntrykk av kvelden.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS