Skoledebatt med fart i på Rjukanhuset

Skoledebatt med fart i på Rjukanhuset

Det ble en skolevalgdebatt med temperatur fra start i Rjukanhuset igår, da elevene ved Rjukan videregående skole fikk være tilhørere før skolevalget.
Politikk
Publisert : 06.09.2017 08:13
Sist oppdatert : 06.09.2017 08:54

Allerede fra start gikk Tobias Drevland Lund, sønn av en dreven og kjent Rødt-veteran fra Kragerø, og ny stjerne i partiet, hardt ut og vant noen unge velgere. Tempo, språkbruk og lydnivå satte tonen for en frisk debatt som et par timer seinere førte til tidenes høyeste valgoppslutning ved et skolevalg på Rjukan vgs.

Det var åtte partier som møtte til debatt. Fra venstre til høyresida var Røst, SV, Ap, SP, Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Høyre i tillegg til FrP representert. 

Se resultatet fra skolevalget ved Rjukan vgs 2017

De unge politikerne i panelet imponerte og engasjerte, og tidvis var det stor applaus fra salen. Hele 93,3% av elevene gikk til stemmeurnene, så de unge politikerne skapte engasjement.

Høyres Leon Solve Mossing, som er fra Rjukan, var en av de mest profesjonelle, og han imponerte mange underveis, også de som likevel ikke ville stemme på Høyre, var et klart inntrykk vi satt igjen med.

SVs Amina Bile, som er helt oppe på 4. plass på SVs Stortingsvalgsliste appellerte sterkt til de unge i salen ved å trekke inn distriktspolitikk og Rjukan ofte i argumentasjonen.

Også de gamle politiske traverne som sammen har sittet i fylkestinget for hvert sitt parti Lise Wiik (Ap) og Sigbjørn Molvik (SV) som var sjåfører for de unge debattantene fra Ap og Sosialistisk Ungdom er imponert.

- Jeg er imponert over kunnskapsnivået blant de unge, og ikke minst engasjementet, sier Wiik.
- Det er veldig interessant, og jeg imponeres over hvor flinke de unge er. De ter engasjert og kunnskapsrik ungdom.

er skolevalget viktig?

- Ja, det er viktig. Det oppdrar de unge til mekanismene i demokratiet vårt, og lærer dem opp til å ha meninger, og det viser en trend og retning ved det store valget som stemmer, så det er med stor spenning jeg ser fram til skolevalgresultatet, sier Wiik.
- Det er større utslag, men valgene viser at tendensene ved skolevalget viser en god punchmåler for hva som blir resultatet. Dette er en superviktig opplæring i demokratiet, og jeg tror det starter med at enkeltsaker engasjerer, og så kommer det større bredde etterhvert, sier Molvik.

Begge to er enig i at EU-saken var starten på deres politiske interesse.

Se resultatet fra skolevalget ved Rjukan vgs 2017

Se flere bilder fra debatt og skolevalg i bildegalleriet nedenfor.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS