V og KrF over sperregrensen - Erna inn i forhandlinger

V og KrF over sperregrensen - Erna inn i forhandlinger

Med 95 prosent av stemmene talt opp, og avklaring om at Venstre og KrF er over sperregrensen, er det klart at de borgerlige fortsetter i regjering. Men Erna Solberg (H) har tøffe forhandlinger i vente.
Politikk
Publisert : 12.09.2017 08:16
Sist oppdatert : 15.09.2017 00:27Arbeiderpartiet går tilbake i samtlige fylker, mens Senterpartiet har størst fremgang, med SV som det andre Fremgangspartiet. Det kan synes som om at SP og SV fremgang delvis er tidligere Ap-velgere.

Høyre, FrP, Venstre og KrF går alle tilbake med 1-2 prosentpoeng, men beholder regjeringsflertiall for den borgerlige blokka.
Det som er uvisst, er at KrFs leder Knut Arild Hareide ønsker Erna i regjering, men vil ikke støtte en regjering med FrP.
Samtidig er H, V og KKrF bare 32 % av stemmene, noe som gjør det utenkelig med en borgerlig regjering uten FrP.
Kan KrF i en situasjon der forhandlingene strander skifte over til å støtte en Rød-Grønn regjering?
Ting tyder på at det er mindre sannsynlig enn det som er dagens situasjon, selv om FrP og KrF er diamentrale motsetninger i endel humanitære spørsmål, og i KrFs hjertesaker.
Det er med andre ord en sterkt svekket regjering, til tross for klar borgerlig valgseier.

Ap har fått sitt nest svakeste Stortingsvalg gjennom tidene, og til tross for fremgangene til Sp, SV og Rødt var det ikke nok til regjeringsskifte når Ap gikk 6 mandater tilbake.
Det hadde kunne vippet dersom Venstre eller KrF hadde havnet under sperregrensa.

Foto: Skjermdump NRK.nos valgsider
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS