Thelma drar igang den norske kinohøsten

Thelma drar igang den norske kinohøsten

Eili Harboe spiller hovedrollen i en av høsten viktigste norske filmer Thelma. Deretter følger litt av et beite med norsk film. En av tidenes mest spennende norske filmhøster er igang.
Kultur
Publisert : 10.09.2017 21:06
Sist oppdatert : 01.10.2017 00:52

Thelma er allerede før den har norsk kinopremiere nå denne helgen norsk filmhistorie.

Det er den norske filmen som er solgt til flest land noensinne for kinovisning. Filmen banker med andre ord Flåklypa Grand Prix, Bølgen og Hodejegerne. 

Årsaken til det er naturligvis at det er norsk films nye superstjerneduo 
internasjonalt, kameratene Joachim Trier og Eskil Vogt.
Joachim Trier har rukket å få mye internasonalt skryt for Oslo 31. august, Reprise og sit nå Louder Than Bombs. Alle filmer som har ordnet biffen med at han er blitt kjendis i en rekke store filmland, som Frankrike og Tyskland.

Førstnevnte er regissør denne gang, og Eskil Vogt er manusforfatter til en film om en plaget ung jente som sliter med å falle til rette på Universitetet hun nettopp har begynt å studere på etter videregående skole.

Thelma er vokst opp i kristen tro i et ten sing-milljø, og det man ellers skulle tro var et trygt miljø. men det er noe i Thelma som ingen kan forklare.

Filmen har nå hentet en rekke 5'ere og 6'ere av anmelderne som mener at de norske filmmakerne her har laget en film som gir frysninger og gjenlyd interansjonalt. Her har trier beveget seg inn i en sjanger han tidligere ikke har laget film i.

Her er trailereen til Thelma, som har norsk premiere på Rjukan kino fra fredag:

I neste uke kommer Joakim Triers første psykologiske grøsser, som har fått kjempekritikker:
Allerede i slutten av september blir det stor kino fest for hele familien med Askeladden - I Dovregubbens hall, som delvis er filmet ved Gaustatoppen:
I oktober får kanskje også Iram Haqs (debuterte i 2013 med "Jeg er din") nye norske film "Hva vil folk si" muligheten:
Men fra 11. oktober dreier mye seg om Snømannen - The Snowman. Det er ikke en norsk produksjon, men blir ikke desto mindre viktig del av det vi må kalle den norske filmhøsten!26. oktober har Leon Bashirs nye film Gjengangere premiere. En film det er usikkert om kan bli satt opp på Rjukan kino. 
Dagen etter, 27. oktober, er det klart for en ny Karsten og Petra-film. 
Denne gang lager de teater:Samme dag er det klart for dokumentaren Natta pappa henta oss.

Andre juledag blir det trangt om plassen på kino, når Harald Zwarts nye film Den 12. mann, som en en nyfortelling av historien rundt en av norsk filmhistories beste filmer, Ni liv, om Jan Bålsruds overlevelsesdrama under krigen.


 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS