Helg med to Kristian Birkelands-foredrag og åpning av Såheim Folkets Hus

Helg med to Kristian Birkelands-foredrag og åpning av Såheim Folkets Hus

Saaheim Folkets Hus åpner ikveld dørene som et Folkets Hus igjen etter mange år under renovering - som en del av Kulturdagene, med utstilling og Birkeland-foredrag. Lørdag blir det mer om Birkeland på Nasjonalparksenteret.
Avstemming
Publisert : 15.09.2017 08:00
Sist oppdatert : 15.09.2017 13:05

Det er siste helga med Kulturminnedagene 2017 som er i regi av Norsk industriarbeidermuseum og Verdensarven, og det blir en helg det er mulig å få med seg litt av hvert.

Både Teknisk Museum og Norsk Romsenter er invitert til å presentere to Birkeland-foredrag som man bør få med seg.

Det er naturligvis mye sentrert rundt markering av Kristian Birkeland under årets Kulturminnedager. 
Det er i år 150 år siden han ble født, og 100 år siden han døde.

Fredag åpner det som i de siste årtier har vært kjent som Musikkhuset igjen som et Folkets hus. Det tradisjonsrike huset i Arbeidergata 2 er igjen blitt et Folkets Hus under eierskap av LO i Tinn, som kjøpte Huset, og har brukt år på å restaurere det. 
Det gjenstå ennå utvendig oppussing, men innvendig er det klart til å vise seg fram ikveld som et hus der det er lavt under taket, og der foreninger skal kunne leie seg inn.

Såheim Folkets hus er navnet på Tinns "nye" aktivitetshus, i et bygg som er til for folket.

Ikveld åpner det for folket med en utstilling om huset i tida mellom klokka 14 og 19. Klokka 18 blir det en omvisning i huset med LO-leder Tom Nilsen som guide, og klokka 19 blir det foredrag om den kanskje mest berømte av Norges oppfinnere, Kristian Birkeland, ved Kjetil Gjølme Andersen fra Teknisk Museum.
Søndag drar han med det samme foredraget til Vinje Bibliotek i Åmot.

Bildet til høyre viser Grenland Friteaters oppsetting av forestillingen om BIrkeland, som starter med hans nordlysobservasjoner.

Lørdag må du ta turen til Hardangervidda Nasjonalparksenter på Skinnarbu for å få med deg "Kristian Birkeland og det vakre nordlyset" som holdes av Pål Brekke fra Norsk Romsenter klokka 19, et foredrag han tidligere på dagen også holder i Bok- og Blueshuset på Notodden.
Søndag samtidig, har forøvrig filmen "Nordlysets gåte" premiere på Notodden kino, også som en del av Kulturminnedagene.

Kulturminnedagene fortsetter for øvrig både lørdag og søndag med en rekke arrangementer, både på Mæl, i Åmot, på Skinnarbu og i Notodden.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS