Byste av Møsvatnsdammens far avduket

Byste av Møsvatnsdammens far avduket

115 år etter at kunstneren laget bysten av Hans Carl Hansen ble den avduket ved Møsvannsdammen.
Lokalhistorie
Publisert : 23.09.2017 19:14
Sist oppdatert : 24.09.2017 02:02

115 år etter at kunstneren Jo Visdal lagde bysten av industrigründeren Hans Carl Hansen ble den lørdag satt avduket ved Møsvannsdammen. 

Brukseier H.C. Hansen (1844-1925) var sentral i Telemarks industrielle utviklin, og ledet de tstore arbeidet med Telemarksvassdragets regulering i årene fra 1902 til 1913.
Således kalles han Møsvatnsdammens far.

Avdukningen var det ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland som stod for.

I dag er det nok ikke så mange som husker Hans Carl Hansen, selv om noen oppe i årene vel husaker at rutebåten på Møsvann bar navnet "H.C.Hansen" i sin tid.
Sporene etter en av Telemarks strøste industripionerer og gründere er langt mer synlige andre steder, ikke minst i det skrevne.

Eyde skrev om Hans Carl Hansen at "Han tilhører foregangsmennenes lille tropp. Og som sådan vil han Altid leve i det industrielle Norges historie".


Hør mer om avdukingen og H.C. Hansen i Radio Rjukans sendinger kommende uke.
 

Det var i 1902 at kunstneren Jo Visdal lagde bysten av Hansen, som nå 115 år sienere er blitt støpt i bronse i 2 eksemplarer.
En ble avduket i Laugstolparken i Skien fredag, og den andre altså ved Møsvannsdammen lørdag.

Etterpå var det samling på Skinnarbu Høyfjellshotell med foredrag ved Øystein Haugan og lunsj for alle som hadde bestilt på forhånd. Rosinen i pølsa var boka om Hansen.

Kunsthistorikeren Wenche Lamark (bildet), som har har skrevet boka om Hans Carl Hansen "Gjør det", fortalte litt om hvordan Hans Carl Hansen ble treindustrigründer og stifter av Brugseierforeningen og hans liv fra fødsel til død, som blant annet innebar 16 barn med sin kone Fredrikke.

Radio Rjukan viser til mer i sendinger kommende uke.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS