Kirkekunst på Telemarksgalleriet

Kirkekunst på Telemarksgalleriet

Telemarksgalleriet i Notodden ønsker velkommen til utstillingen Sola Gratia som viser hvordan religion er uttrykt gjennom kunst og utsmykninger i norske kirker fra middelalderen og frem til idag. Kunstobjektene er samlet inn fra kirker og museer. I 2017 er det 500 år siden Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser mot kjøp av avlat i kirken, og jubileet markeres med en storslått kunstutstilling. «Sola Gratia» betyr Nåden Alene og er et av hovedbudskapene til Den norske kirke. Åpningsdagen lørdag 30. september kl. 13.00 blir det taler ved kurator Ingvild Pharo, Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme Tormod Stene Hansen, og prost i Øvre Telemark Asgeir Sele. Åpningstale er ved Biskop Stein Reinertsen, og musikk ved folkesanger Anne Gravir Klykken fra Telemark. Utstillingen presenterer et rikt utvalg av kirkens kunst- og kulturarv med særskilt blikk på kirkekunsten i Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme. Her finner du eksempler på kirkekunst fra middelalderen, barokken og klassisismen og frem til idag. «Martin Luther satte i gang en bevegelse som kom til å få store konsekvenser for det enkelte menneske, kirken, samfunnet og for kirkekunsten her i landet. Nye temaer ble viktige i kunsten. Luthers tanker om «Skriften alene», «Troen alene», «Nåden alene» og «Kristus alene» endret langsomt det kulturelle uttrykket i kirkekunsten i Norge». Biskop Stein Reinertsen Utstillingen er produsert av Den norske kirke ved Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme. Kurator for utstillingen er magister i kunsthistorie, Ingvild Pharo. Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Eckbos Legat, Telemark fylkeskommune, Opplysningsvesenets fond, Kirkens Landfond og Buskerud fylkeskommune.
Avstemming
Publisert : 29.09.2017 21:00
Sist oppdatert : 04.10.2017 21:28

Tone Klev Furnes Seniorrådgiver kultur i Agder og Telemark bispedømme og kurator Ingvild Pharo og daglig leder ved Telemarksgalleriet Nia Helene Brekke presenterte utstillingen overfor pressen.

I 2017 er det 500 år siden Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser mot kjøp av avlat i kirken, og jubileet markeres med en storslått kunstutstilling.
«Sola Gratia» betyr Nåden Alene og er et av hovedbudskapene til Den norske kirke.
 
Åpningsdagen lørdag 30. september kl. 13.00 blir det taler ved kurator Ingvild Pharo, Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme Tormod Stene Hansen, og prost i Øvre Telemark Asgeir Sele.
Åpningstale er ved Biskop Stein Reinertsen, og musikk ved folkesanger Anne Gravir Klykken fra Telemark.
 
Utstillingen presenterer et rikt utvalg av kirkens kunst- og kulturarv med særskilt blikk på kirkekunsten i Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme.
Her finner du eksempler på kirkekunst fra middelalderen, barokken og klassisismen og frem til idag.
 
- Martin Luther satte i gang en bevegelse som kom til å få store konsekvenser for det enkelte menneske, kirken, samfunnet og for kirkekunsten her i landet. Nye temaer ble viktige i kunsten. Luthers tanker om «Skriften alene», «Troen alene», «Nåden alene» og «Kristus alene» endret langsomt det kulturelle uttrykket i kirkekunsten i Norge, har Biskop Stein Reinertsen uttalt.
 
Utstillingen er produsert av Den norske kirke ved Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme.
Kurator for utstillingen er magister i kunsthistorie, Ingvild Pharo, og den er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Eckbos Legat, Telemark fylkeskommune, Opplysningsvesenets fond, Kirkens Landfond og Buskerud fylkeskommune.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS