Fantastiske funn i Tungtvannskjelleren

Fantastiske funn i Tungtvannskjelleren

Det viser seg at Tungtvannskjelleren som nå graves frem er i imponerende god stand. NIA har presentert de aller første bildene av kjellere under Tungtvannsaksjonen fant sted. Det er allerede klart at funnene er bedre enn man hadde våget å håpe.
Lokalhistorie
Publisert : 06.10.2017 11:08
Sist oppdatert : 06.10.2017 14:04

- I den industriarkeologiske utgravningen av Hydrogenfabrikken på Vemork er nå kjelleren der tungtvannsaksjonen fant sted funnet! Og det i svært god stand!
Det melder Norsk Industriarbeidermuseum på sine facebooksider.

- Det du ser på bildene er fra det østre-hjørnet på bygget. Vi ser inn i kjelleren fra et av vinduene i fronten på bygget. Naborommet er tungtvannskjelleren. Vi ser nå noen spennende gjenstander og ser at det er fliser på veggen. Gulvet har vi ennå ikke inspisert, skriver NIA

- Vi forsøker nå å grave frem døra på sørveggen. Dersom denne er intakt vil vi forøke å sikre bygget, for så å ta oss inn, skriver NIA i facebook-posten.

Bildene viser at den solide betongen har holdt sprengningen på en utrolig måte.
det er helt klart at strukturen rundt Tungtvannskjelleren er intakt, og at dette vil utgjøre en svært spennende utstilling når den tid kommer.

Hydrogenfrabrikken som inneholder Tungtvannskjelleren under det 7 etasjer høye bygget ble sprengt i 1977.

Det er altså klart at selve kjelleren ikke har kollapset.
Sjefsarkelolog Sindre Arnekvern følger utgravingen fra et arkeologisk utgangspunkt i det som er verdensghistoriens fersakeste arkeologiske utgravning.

(Foto: Ingelinn Kårvand/NIA)
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS