Husk batteribytte på røykvarslerens dag

Husk batteribytte på røykvarslerens dag

- I desember i fjor døde det åtte nordmenn i brann. Det vil si at det omkom en person hver fjerde dag. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine, sier brannsjef Ken Espen Drager.
Forbruker/Helse
Publisert : 28.11.2017 09:53
Sist oppdatert : 28.11.2017 10:01

I perioden 2000 og fram til i dag har det vært 2 865 bygningsbranner i Telemark. Det har omkommet 37 personer i brann i samme periode. En person har så langt i år omkommet i brann i fylket.

- Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, sier brannsjef Ken Espen Drager.
 Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
 
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier brannsjefen.
Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.
 
- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier brannsjef.
Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.
 
Lokale arrangementer 
Tinn brannvesen vil dele ut «flyers» i postkasser til utvalgte borettslag på Rjukan. Vi vil også dele ut sjokolade til utvalgte utsalgssteder som selger røykvarslere og der publikum møtes.
 
www.roykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS