Tinn best i Telemark - tjener stort på verdiskapning i reiselivet

Tinn best i Telemark - tjener stort på verdiskapning i reiselivet

Så er det offisielt Tinn er Telemarks største reiselivskommune, og inne på Topp 10 i Norge på turistverdiskapning. Tallene fra Innovasjon Norge viser at Tinn er best i Telemark, og tjener mer enn dobbelt så mye på reiselivet som Vinje og Bø, og over 30% mer enn Kragerø. Per innbygger er Vinje hakk i hæl med Tinn.
Næringsliv
Publisert : 18.12.2017 17:15
Sist oppdatert : 18.12.2017 19:06

Trodde du det var Vestlandet med fjorder og fjell som var viktigste turistmagnet i Norge?
Da tar du feil. Du sitter selv i området - Østlandet utenom Oslo.
Og vi visste det vel - at turismen er viktig for tinn og Vinje, men det er greit å vite at vi er i Norgestoppen likevel, siden det er så mye snakk om vestlandske fjorder.

Turistene som besøkte Norge i 2016 la igjen 45 milliarder kroner, og det er storbyene som tjener aller mest på det i kroner.
Men innlands-Norge på Østlandet tjente ufattelige 10,7 milliarder, dvs. nesten en 1/4-del av totalbeløpet i Norge. På andreplass følger Vestlandet med 9.7 milliarder, og på tredjeplass Oslo med 8.8 milliarder.

Deretter må vi langt ned til Trøndelag (3,3 milliarder), Nord-Norge (3,2 milliarder) og nr. 6 er Sørlandet (1,6 milliarder).

Tallene fra Innovasjon Norge viser at Tinn tjener mer enn dobbelt så mye på reiselivet som Vinje og Bø, og over 30% mer enn Kragerø. Bare Skien, med en befolkning som er 10 ganger så høy, tjener mer i kroner.

Det viser seg at det er byene ogkommunene med vintersportsstedene som tjener aller best på verdiskapning i turist-Norge. Ikke overraskende er Hemsedal, Hol (Geilo), Trysil helt på Topp, sammen med Bykle, Svalbard. Men Tinn halser bak, og har størst utvikling av alle.

Tallene dreier seg om konkret hva som tjenes bare i reiselivsnæringen, som inkluderer de fem bransjene transport, servering, overnatting, aktivitet/kultur og formidling.
Av disse fem omtaler vi gjerne trioen overnatting, servering og aktivitet/kultur som opplevelsesbransjene.  
Det er altså reiselivsnæringen, uten transport og formidling, som danner grunnlag for disse tallene. Formidling er utelatt fordi det i stor grad omfatter turoperasjon ut av Norge og transport tas ikke med da det kun gir tall fra noen få steder i landet.  

Men setter du opp tallene per innbygger er det svært interessante tall som kommer fram i Innovasjon Norges kilde for tallene i denne geografiske oversikten, som er uført av Menon Business Economics, som utarbeidet rapporten på oppdrag fra Innovasjon Norge for året 2016.

Menons verdiskapingsanalyse baserer seg på Menons regnskapsdatabase og reiselivspopulasjon. Disse tallene for reiselivsnæringen skiller seg derfor fra SSBs nasjonalregnskap på to ulike måter:
For det første er regnskapsdataene fra Brønnøysundregistrene mindre omfattende enn SSBs tallgrunnlag, ved at SSB inkluderer samtlige selskapsformer, mens Menons tallmateriale kun dekker rapporteringspliktige bedrifter. For det andre, og viktigere, er at Menons definisjon av reiselivsnæringen er strengere enn SSBs definisjon av næringen. 

Menon konkluderer med at den totale verdiskapingen størst i store byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, Ålesund og Tromsø.
I tillegg er det høy verdiskaping ved spesialiserte reisemål som Tinn, Hemsedal, Trysil i tillegg til Tønsberg, sørlige deler av Østfold, Lillehammerdistriktet og sørlandskysten. 

Reiselivsnæringen inkluderer fem bransjer; transport, servering, overnatting, aktivitet/kultur og formidling. Av disse fem omtaler vi gjerne trioen overnatting, servering og aktivitet/kultur som opplevelsesbransjene.  

Det er altså reiselivsnæringen, uten transport og formidling, som danner grunnlag for disse tallene. Formidling er utelatt fordi det i stor grad omfatter turoperasjon ut av Norge og transport tas ikke med da det kun gir tall fra noen få steder i landet.  

Tinn er fint inne på Topp 10 i Norge over kommuner som tjener mest per innbygger.
På soleklar topp i Norge ligger Hemsedal, med en verdiskapning på 98 976 kroner per innbygger.
Deretter følger Svalbard 59 276 kroner, og deretter Hol kommune (med Geilo) som har 53 297 kroner.
Nr. 4 er Bykle kommune med 51 470 kroner, Trysil med 44 641 kroner, Øystre Slidre 31 896 kroner foran Øyer ved Lillehammer er deretter på 7. plass med 31 444 kroner. På 8.plass følger Lom med 29 364 kroner og Dovre på 9. plass med 20 673.
På 10. plass følger Tinn kommune med 16 169 per innbygger, og Vinje er nummer 11 med 14 010 kroner.
Deretter følger OL-byen Lillehammer på 12.plass med 13 905 kroner, før vi oppsiktsvekkende finner Bø i Telemark på 13. plass med 12 919 kroner.
Seljord er også inne blant de 20 beste med 10 506 kroner.

Vi kan nevne at Skien, som tjener mest i millioner har 4085 kroner per innbygger, mens Notodden ligger på 2 367 kroner, Kragerø er på 6603 kroner, og Kongsberg er på 6742 kroner, er også høyt oppe.
Best i Nord-Norge er Alta med 7248 kroner.
Artig kanskje også å se at Oslo ligger på 1324 kroner per innbygger, Tønsberg, som er best i vestfold ligger på 732 kroner. 

Rjukan og Tinn er blitt med i pilotprosjektet Opprykk Rjukan, og nå skjønner vi lett hvorfor Tinn er med der oppe.

Se flere tall hos Innovasjon Norge
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS