Julas storpremiere er Den 12. mann

Julas storpremiere er Den 12. mann

Mer enn halvparten av billettene til 1. juledagspremieren til den norske storfilmen Den 12. mann på Rjukan Kino. Filmen er den viktigste av romjulas premierer.
Kultur
Publisert : 25.12.2017 14:16
Sist oppdatert : 25.12.2017 14:50

Mer enn halvparten av billettene til 1. juledagspremieren er altså utsolgt, og det er store forventninger til at filmen blir en kjempehit på kino.

Den norske Hollywood-regissøren Harald Zwarts nyfilmatisering av Jan Bålsruds historie ble til film i den norske etterkrigsklassikeren "Ni liv" fra 1957. Filmen ble Oscarnominert og er seinerer kåret til Norgeshistoriens beste film.

Den dette er langt unna en refilmatisering. Det handler om Jan Bålsrud, men her får du i større grad møte alle de som hjalp ham med å komme videre, og overleve den strabasiøse flukten, 75 år etter at det skjedde.

Som den eneste av 12 sabotører unnslapp Baalsrud tyske soldater da fiskeskøyta "Brattholm" ble sprengt ved innløpet til Malangen utenfor Senja den 29. mars 1943. Det ble ikke bare en kamp mot tyskerne, men mot kulda, isvannet, snøføyka, smertene og avmagringen, slik flere generasjoner nordmenn har fått det fortalt gjennom Arne Skouens filmklassiker.  Manusforfatterne med Petter Skavlan (Kon-Tiki) i spissen har skrevet en film som på ett vis følger virkelighetens spor tettere enn de Skouen fulgte. Skouen lente seg tungt på David Howards bok «Ni liv», som igjen var basert på Baalsrud egen rapport. Ikke alt der medførte riktighet, og da særlig rundt de som faktisk hjalp ham. Zwarts film er sydd over boka "Jan Baalsrud. Og de som reddet ham" fra 1991, som setter lys på dem som hjalp han underveis. 

DNs anmelder kaller Den 12. mann "fysisk action av høy klasse og et adrenalinkick". VG gir en firer, og mener det er en solid, men forutsigbar film som ser aldeles praktfull ut. Flere anmeldere mener det er klare Hollywoodinspirasjoner her, og det er vel ikke tvil om at Zwart håper at filmen også får et liv utenfor Norge.

Trailer Den 12. mann:


360-video fra innspillingen:
 
Linker:
Link til billettsalget 1.juledag
Rjukan Kinos nettside
Rjukan Kino på facebook
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS