Tinn-klenodium på auksjon

Tinn-klenodium på auksjon

Blomqvist Auksjoner auksjonerer bort en særegen roseskåret kanne fra Tinn på nettauksjon, og ildsjeler vil ha den tilbake til kommunen.
Kultur
Publisert : 20.02.2018 21:00
Sist oppdatert : 21.02.2018 00:15

Det er en roseskåret bredmaget barokk skjenkekanne fra 1700-tallet, skåret av Knut Skorberg Thomassen Luraas-Rui (1753-1820). Blomqvist skriver at kanne, tut og hank er skåret ut i ett stykke. 

"Med lokk, på tre føtter med rilledekor. Skårede detaljer med akantus, blomster og ulike rocailler i barokk og rokokko på korpus og tut. Skårede perlerader, riller og tunget akantus oppe og nede. Lokknapp formet som fire cabriole ben i form av et sentrert kryss. Dekormaling i rødt, oker og ulike nyanser av blått, samt blå marmorering. Rødmalt på innsiden. Eiernavn i malt i sort på blå bunn på undersiden, utydelig. "Knud" er fornavnet. Høyde 36, lengde 29, dybde 25 cm. Aldersrelatert slitasje. Sprekk ved tut og føtter. Gammel reparasjon på lokknapp."
Kanna er utstilt i resepsjonen på Fornebu, og har en minstepris på 350.000 kroner. Budfristen er 28. februar klokka 20.30 og det er i skrivende stund ikke lagt inn noen bud.

Tinns ferske dialektprisvinner Tor Dale Svendsen håper på facebook at tinndøler med penger er våkne nå, men er redd for at museet ikke har satt av penger til et slikt innkjøp.
- Eg tenkjer på at nokon no burde vera seg sitt ansvar bevisst og sørge fe at dette klenodiet kjæm heimatt te Tinn, sier Svendsen og vitser med at prisen ikke blir liten. 
- Må eg verkeleg kjøpe den sjølv, eg synes det er litt mykji pengar og bruke aleine privat, sjøl om det ikke er meir enn femhondretusen eller noko mindre, sier han ikke uten ironi. 
- Ein verdensarv kommune kan Ikkje la ein slik maugeleheit gå ifrå seg, det er nå mi meining. Kulturetaten i Tinn burde i alle fall vakne upp. Det er længje millom kvar gong ein slik maugelegheit dukka upp, skriver Svendsen på tinndøl på facebook.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS