fbpx

Staslig Vemork-markering med Kronprinsregenten

Radio Rjukan28. februar 20187min
vemork75-18_550f

""Kronprins Haakon og den britiske ambassadøren til Norge, Sarah Gillett, deltok i kransenedleggelsen ved 75-årsmarkeringen for tungtvannsaksjonen på Vemork onsdag. Minnehøytideligheten fant sted utendørs i 20 minusgrader og vind ved Norsk Industriarbeidermuseum på Rjukan. Men før det hadde kronprinsen hatt litt av et program etter at han ble fløyet inn med helikopter på formiddagen.

Natten mellom tirsdag og onsdag var det 75 år siden sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Vemork fant under andre verdenskrig. I den anledning gikk H.K.H. kronprins Haakon, for anledning kronprinsregent mens kongen har ferie, den siste delen av sabotørenes strabasiøse rute sammen med soldater fra Forsvarets spesialstyrker.
I alt deltok elleve nordmenn i Vemork-aksjonen mot Hydros anlegg, helter fra Telemark som de ble kalt i den berømte Hollywood-produksjonen fra 1965. Hensikten med aksjonene var å hindre Nazi-Tyskland tilgang til tungtvann, en nødvendig bestanddel i utviklingen av atomvåpen.

Onsdag ettermiddag kom kronprinsen sammen med et soldatfølge opp det stupbratte juvet der Vemork ligger, ""der de unge norske sabotørene kom opp da de gjennomførte den verdensberømte og vellykkede aksjonen mot den tyske okkupasjonsmaktens produksjon av tungtvann.

– Det var en dramatisk historie og utrolig imponerende det de fikk til. De klarte altså å snike seg inn og ikke bli oppdaget før de var i kjelleren hvor produksjonen av tungtvannet foregikk. De klarte å sette sprengladningene, sprenge og trekke seg tilbake uten skuddveksling. Alle sammen overlevde og klarte å komme seg unna. Så det er jo en suksesshistorie, som også har en høy stjerne internasjonalt, sa kronprins Haakon, til pressen da turen var ferdig, siterer VG.

Lokalhistorisk guide Tor Nicolaysen fortalte kronprins Haakon og de andre gjestene om tungtvannsaksjonen som fant sted i denne industrikjelleren på Vemork under for 75 år siden. 

– Det var rundt 20 kalde og ni sekundmeter vind, så det var litt friskt, ja. men det gikk bra, vi hadde OK utstyr, og vi skulle jo ikke være der så lenge. De fem sabotørene i «Grouse» var jo inne på vidda i tre måneder og ventet på forsterkninger før de kunne gjennomføre aksjonen, så det vi gjorde i dag var nok relativt lett i forhold til det, sa kronprinsen til pressen etter turen i sabotørenes fotspor.

""Deretter fikk det kongelige følge med ministrre og forsvarsfolk ta turen i tungtvannskjelleren.
– Veldig spennende å få se denne kjelleren med egne øyne, sa en opplagt generalmajor Tonje Skinnarland. Sjefen for det norske luftvåpnet er barnebarnet til Torstein Skinnarland, som sammen med broren Einar gjorde sitt for at aksjonen skulle lykkes for 75 år siden.

Representanter for kulturminne med riksantikvar Jørn Holme i spissen var også med på vandringen nede i kjelleren, som etter planen skal få et beskyttende bygg over seg og vises fram for publikum.

Etter omvisningen var det klart for lunsj og omvisning museumslokalene på Norsk Industriarbeidermuseum, men først tok kronprinsen seg tid til et møte med pressen.

– Det var interessant å gå deler av den samme ruta som de gikk for 75 år siden. sa kronprinsen.

NRKs Bo Lilledal Andersen var mest frampå av journalistene underveis, og kronprinsen svarte villig vekk.

– Det er en utrolig dramatisk historie med en vellykket sabotasjeaksjon som ble gjennomført under andre verdenskrig, gjennomført av nordmenn på norsk jord, men som britiske soldater. Utrolig imponerende hva de fikk til. De klarte altså å komme usett inn, uten skuddvelksling og alle kom unna uten at liv gikk tapt . De visste at dette var enormt risikabelt, men de hadde øvd og fulgte den planen de hadde lagt, sa han.

Tinns lokalavis RA fikk også skutt inn et spørsmål.

– Hva tenker kronprinsen om at tungtvannskjelleren blir gravd fram ?

– Veldig spennende å få være med ned å se. Jeg skjønner at det var et håp om at en skulle finne litt småfragmenter som en vegg og et gulv her og der. Så finner en altså Hele kjelleren nærmest intakt, så skjønner jeg at det er planer der for å vise det fram for et bredere publikum, så det blir spennnede å følge det videre. Fint å få være så tett på, svarte kronprins Haakon.
 

Se bildegalleri fra seansen nedenfor!

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia