Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler

Hyttefolket slurver med sjekk av røykvarsler

I en ny undersøkelse blant hyttefolk oppgir hele 36 prosent at de ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør. - Det er skremmende å tenke på at mer enn en tredel av alle landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte, sier brannsjef Ken Espen Drager i Tinn brannvesen.
Ulykker/Redning
Publisert : 26.03.2018 08:00
Sist oppdatert : 26.03.2018 10:09

- Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk, sier Drager. 

I en undersøkelse formidlet via Facebook i mars 2018, svarte hele 1750 eiere og brukere av hytter i Norge på spørsmål om brannsikkerhet på hytta. Dette svarte hyttefolket på spørsmålet om hvor ofte de sjekker røykvarsleren:
- En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta i bruk, sier Tinns brannsjef.

Nå i påsken skal i underkant av 60 brannvesen i hele landet ut og møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte». Denne henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må passe på for å unngå brann. Den har også et magasin for ekstra røykvarslerbatterier som alltid er lurt å ha lett tilgjengelig. Tinn brannvesen vil dele ut dette kampanjematerielle når feieren starter med sin «hyttefeiing» etter påske.

Bakgrunn:
Kampanjen utføres av brannvesenet i de fleste av landets store hyttekommuner i samarbeid med Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.
*          Feil montering, mangelfullt vedlikehold eller feil bruk av pipe og ildsted er de vanligste årsakene til hyttebranner.
*          Håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.
*          Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.
*          Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg kreves et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:
*          Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
*          Ha alltid ekstra batterier i reserve
*          Gå aldri fra levende lys
*          Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
*          Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
*          Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
*          Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
*          Sørg for å ha rikelig med slokkeutstyr
*          Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Foto: Ole Jørgen Kjellmark
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS