Slik får du med deg Kronprinsparets besøk på Rjukan 3. mai

Slik får du med deg Kronprinsparets besøk på Rjukan 3. mai

Her er programmet for kronprinsparets besøk på Notodden og Rjukan i forbindelse med verdensarvmarkering 3. mai, der du kan delta.
Kultur
Publisert : 25.04.2018 21:00
Sist oppdatert : 03.05.2018 20:10

Torsdag 3. mai besøker Kronprinsparet først Notodden og så Tinn med Mæl og Rjukan - for markere verdensarvstedet Rjukan-Notodden industriarv.
Ledsaget av bildert att av Per Berntsen får du det her med Riksantikvarens ord:

- Kronprinsparets reiserute gjennom verdensarvområdet er full av høydepunkter. På programmet står både avduking av verdensarvplaketter, underholdning ved 350 barn på Mæl, bedriftsbesøk på Såheim kraftstasjon og stor pølsefest på Rjukan torg, skriver Riksantikvaren.

Foto: Mæl Stasjon og Ammonia. Foto: Per Berntsen.

- Rjukan-Notodden industriarv ble innskrevet på Unescos verdensarvliste i 2015. Med innskrivingen har et stykke norsk historie blitt en viktig del av verdens felles kulturarv. Dette skal markeres 3. mai med avduking av tre verdensarvplaketter, en til hver kommune i verdensarvområdet.

Markeringen av det nye verdensarvstedet vil starte på formiddagen i Hydroparken på Notodden og avsluttes på ettermiddagen på Rjukan torg, forteller Riksantikvaren, som har invitert kronprinsparet til markeringen.

Her er programmet. Det er foreløpig, og for de involverte er det betydelig mer detaljert:

Kl. 10.00. Kronprinsparet ankommer Notodden Admini  
Admini på Notodden er Norsk Hydros representasjonsanlegg fra 1906, som de fortsatt eier og bruker. Her blir det en kort mottakelse og introduksjon til besøket.

Kl. 10.25. Kronprinsparet ankommer Hydroparken
Det blir avduking av verdensarvplakett for Notodden, og underholdning ved skoleelever. Fabrikkområdet Hydroparken var stedet hvor verdens første vellykkete industrielle framstilling av kunstgjødsel fra luftens nitrogen foregikk.

Foto: Hydroparken Notodden. Foto: Per Berntsen

Kl. 11.50. Kronprinsparet ankommer Mæl
Dette er stedet for å oppleve rallarhistorie. 350 barn, kledd som rallarer, synger «Rallarvise». Det blir også kort omvisning på jernbaneferja MF Storegut. Mæl er stasjon og ferjekai på Rjukanbanen, som i sin tid ble bygget på halvannet år ved hjelp av 1400 arbeidere og åpnet i 1909 av Kong Haakon.

Kl. 13.00 Kronprinsparet ankommer Rjukan Admini
Administrasjonsboligen til Norsk Hydro ble reist i 1908 i jugendstil. Her blir det lunsj.

Kl. 14.25 Kronprinsparet ankommer Såheim kraftstasjon
Den storslåtte kraftstasjonen Såheim ble bygget i 1913-1915. Her blir det bedriftsbesøk hos Norsk Hydro, med tema «Ny aktivitet i gamle lokaler».

Foto: Såheim kraftverk. Foto: Per Berntsen

Kl. 15.10 Kronprinsparet ankommer Rjukan torg
Her finner hovedarrangementet for publikum sted. Det blir pølsefest for alle frammøtte, taler, underholdning/ kulturelle innslag og avduking av verdensarvplaketter for både Tinn og Vinje.

Vertskapet for Kronprinsparets besøk er Telemark fylkeskommune, Notodden, Tinn og Vinje kommuner og Riksantikvaren.​


Fotos: Per Berntsen/Riksantikvaren
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS