Markerer Karl Marx sin 200-årsdag i Det Røde Bibliotek

Markerer Karl Marx sin 200-årsdag i Det Røde Bibliotek

Mandag 7. mai kommer historieprofessor ved Universitetet i Oslo Knut Kjeldstadli for å holde fredrag om Marx i bibliotekjelleren.
Kultur
Publisert : 04.05.2018 22:17
Sist oppdatert : 07.05.2018 10:34

5. mai ville Karl Marx fylt 200 år.
- Vi har feiret med å vise lysbilder og vise rundt i det røde bibliotek - den sosialistiske samlinga vår, siden onsdag, sier bibliotekar Per Espeland på Rjukan BIbliotek.
- Mange av skriftene til Marx er i biblioteket, og blant annet er Det kommunistiske manifest på en rekke språk.

Mandag 7. mai kommer historieprofessor ved Universitetet i Oslo Knut Kjeldstadli for å holde foredrag om Marx i Bibliotekjelleren.

- Historieprofessor Kjeldstadli er svært respektert, og i tillegg godt kjent på Rjukan, med sine aner tilbake til Tinn.
Bestefaren var fagforeningsmann og faren skrev om Rjukan, sier Espeland.
Det blir også mulig å få en omvisning i Bibliotekkjelleren.

Arrangementsfakta:
Karl Marx 200 år
Foredrag ved Historieprofessor Knut Kjelstadli
Mandag 7. mai kl. 18
Bibliotekjelleren
Gratid Adgang
 

FAKTA:

Karl Marx (født 5. mai 1818 i den tyske byen Trier som da var i det prøyssiske storhertugdømmet Niederrhein, død 14. mars 1883 i London i Storbritannia) var en tysk forfatter, intellektuell, samfunnsforsker, filosof og politisk økonom. Han fremstår som arbeiderbevegelsens mest innflytelsesrike tenker og er opphavsmannen til den økonomiske og revolusjonære teori som kalles marxisme.

Selv om Marx var opptatt av en rekke spørsmål, er han mest kjent for sin behandling av klassekamp. Marxismen ligger til grunn for mye av den sosialistiske og kommunistiske tankegangen. Den første setningen i hans verk Det kommunistiske manifest, «Det går et spøkelse gjennom Europa – kommunismens spøkelse», er illustrerende for hans innflytelse i politisk og sosial ideologi. Marx var en skarp kritiker av den kapitalistiske samfunnsorden på 1800-tallet.

Kilde: Wikipedia


 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS