fbpx

Lokalradio har nå like høye lyttertall som NRK i Telemark

Radio Rjukan20. juni 20187min
radiojub-10_8bb3

Det er nå mange lokalradioer som kan glede seg over høye lyttertall. I Telemark er nå lokalradio like stor som NRKs distriktsending, viser ferske tall. De største vinnerne i Telemark er Radio Rjukan og Radio Grenland. 

22% er det magiske tallet. Lokalradio samlet i Telemark hadde 22% daglig oppslutning i første kvartal 2018. Nøyaktig det samme har NRK distrikt, altså NRK Telemarkssendingen. Det er ganske mye ned for NRK og solid oppgang for lokalradioene, viser tall fra Kantar TNS, som foretar de offisielle lyttertallsmålingene i Norge.

Dette er altså ett år etter at NRK gikk av lufta på FM i Telemark og henviste sine lyttere til DAB+. De siste månedene har Radio Rjukan, Hjalarhornet, Radio Vest-Telemark og Radio Grenland vært alene på FM i Telemark, noe mange lyttere tydeligvis er glade for, skriver Norsk Loklaradioforbund på sine nettsider.

Dessverre er radiolyttingen også i Telemark gått ned etter at rikskanalene slo av sine FM-senderer. Totalt sett har radiolyttingen gå ned fra 68 % til 60 % daglig lytting i Telemark. Dette går hardest utover NRK, som går ned fra 51 til 39% samlet for sine kanaler.
Daglig lytting vil si den andelen av befolkningen som lytter hver dag, eller som de spør i undersøkelsen "om du lyttet på radio igår".
Dette er en trend vi ser igjen i andre fylker.

P4 har gått ned fra 14 til 10% daglig lytting, mens Radio Norge har gått ned fra 14 til bare 5%.
NRK P1 har gått ned fra 31 til 25%, mens NRK P3 har gått ned fra 13 til 4%. Bare NRK P2 har klart å øke sine daglige lyttertall i Telemark, fra 6 til 7%.

Lokalradio er i den samme perioden doblet fra 11 % til 22 % daglig. Men, man må huske på at det er store deler av Telemark som ikke er noen lokalradio på lufta, noe som gjør at tallene ser enda bedre ut for områder som har egen lokalradio, som Tinn, Seljord, Rauland og Grenland.

– Dette stemmer godt med våre inntrykk. Vi tror vi har en tredobling i antall daglige lyttere i vårt område etter at rikskanalene DAB-slukket, sier redaktør Ole Jon Tveito.
– Jeg tror tallene for Radio Rjukan er enda høyere enn for Radio Grenland, men har ikke tallene som bevis. Deltakelse i DNS Kantars undersøkesle, slik at vi får tallene, er for dyr for oss, sier Tveito.

– Det er få lokalradioer igjen i Telemark, bare fire, pluss strødekning fra andre fylker inn i Telemark på FM, blant annet fra Radio Metro. Vi er jo i nær kontakt med våre lyttere, og vi hatt fått atskillig respons på at folk igjen lytter mer på lokalradio etter DAB-slukkingen til NRK og P4. Folk flest, for å bruke et litt teit uttrykk, har maks 1 DAB+-radio, og det er renten i bilen eller hjemme. Som meg selv. Jeg har ikke DAB i bilen, men har en ordnet en DAB-radio på stereo-alegget, slik at jeg selv kan høre om våre prøvesendinger på DAB+ er inne eller ikke.
Da må man benytte det man har på FM ellers i huset eller i bilen, og vi i Radio Rjukan får svært god tilbakemelding på vår musikkmiks. Og den legger vi ganske mye arbeided i også, sier Tveito.  

– Vårt fortrinn er imidlertid det lokale stoffet. Det er det folk er opptatt av, og DAB-slukkingen av FM har ført til det motsatte av hva NRK og P4 hadde håpet, nemlig at det er lettere å finne lokalradioene i kanaljungelen. 
Dette gjør også at vi forbereder en større satsing på utvikling og lokalstoff, sier Tveito, som også er opptatt av samarbeidet med lokalavisa RA.

– Siden ifjor høst har vi hatt gjennomsiktighet med hva vi jobber med i RA og Radio Rjukan, for å styrke RA i sin nettavissatsing, mens vi har tonet ned nettsatsingen i Radio Rjukan til å være mer arrangementsorientert på nett. På lufta er det imidlertid som før. 
Samtidig har vi begynt prøvesendinger på DAB+, selv om det vil ta tid å bygge ut sendernettet for vår del. Det er kostbart, og usikkert hvor mye vi får i støtte til å bygge det ut. Vårt mål vil fortsatt være å satse på FM i mange år til, kanskje også lenger enn alle har tenkt, sier Tveito.

Ser man på Grenland, altså regionen som innbefatter Grenland på lyttertallene, er lokalradio også større enn NRK P1, henholdsvis 23 % og 22 % daglig. Radio Grenland på 19 % er alene også større enn NRK distrikt på 18 %. Det er litt uklart hva de siste 4 prosentene hører på. Merk at de siste tallene er et snitt av ett år.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia