Markerer 75 år for bombingen på Vemork og Rjukan

Markerer 75 år for bombingen på Vemork og Rjukan

Fredag klokka 12 ønsker NIA alle velkommen til 75-årsmarkeringen av bombingen av Vemork og Rjukan i 1943. Etterpå blir det foredrag om UNESCO, som startet opp to år etter, på samme dato.
Lokalhistorie
Publisert : 14.11.2018 12:21
Sist oppdatert : 15.11.2018 09:26

NIA ønsker velkommen fredag 16. november klokka 12 til markeringen av at det er 75 år siden den allierte bombingen av Vemork og Rjukan 16. november 1943. 

Denne dagen er det 75 år siden amerikanske bombefly sprengte kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget på Vemork. Samtidig ble det store skader ved fabrikkene på Rjukan. I løpet av kort tid falt mer enn 1000 bomber over området. 21 sivile mistet livet i aksjonen, flere av dem i et tilflukstrom som ble direktetruffet av en bombe på Vemork.

Aksjonen førte til at tyskerne måtte oppgi sine planer om å få tungtvann fra produksjonsanlegget på Vemork.
Den første bomben falt kl. 12.05, og markeringen satrter starter klokka 12.00 16. november ved minnesmerket over de som omkom i angrepet, som ligger midt i bakken på vei opp mot museet.
- Det blir flaggborg ved Rjukan Speidergruppe, tale og kransepåleggelse ved ordfører Bjørn Sverre Birkeland samt vakker, stemningsfull musikk ved Hege Heisholt, forteller Kari Einang.

- Etter minnemarkeringen går man til maskinhallen hvor markeringen fortsetter.
Her blir det musikk før konservator Juliana Strogan holder et foredrag med tittelen "Opprettelsen av UNESCO og fredsarbeid i et internasjonalt perspektiv".
UNESCO ble opprettet 16. november 1945 og er et direkte resultat av krigen og hvordan verden organiserte seg etterpå for å sikre utdanning og tiltak for langsiktig fred.
UNESCOs arbeid med å ivareta kultur og natur kom i en verdensarvkonvensjon, på samme dag, 27 år senere.
Klokka 13 serveres lunsj i Café Vemork, oplyser Einang.

- 16. november er derfor en viktig dag som markerer internasjonalt samarbeid for fred, frihet og bevaring av enestående, universelle verdier, opplyser Einang.
 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS