Minnet bombeofrene 75 år etter

Minnet bombeofrene 75 år etter

Fredag 16. november var det 75 år siden en stor flåte amerikanske bombefly forsøkte å sette kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget ut av drift, og dagen da 21 sisvile mistet livet. Det ble verdig markert på Vemork.
Lokalhistorie
Publisert : 18.11.2018 11:09
Sist oppdatert : 18.11.2018 11:25

Fredag 16. november 1943 kom 1808 amerikanske bombefly inn over Norge, og bombet Kjeller og Rjukan. På Rjukan forsøkte de med bombeangrepene å sette kraftstasjonen og hydrogenfabrikken med tungtvannsanlegget ut av drift. De bombet Vemork og Rjukan slik at det ble store skader ved fabrikkene på Rjukan.
I løpet av kort tid denne grufulle dagen falt mer enn 1000 bomber over Tinn, noe som førte til at 21 sivile mistet livet i aksjonen, de fleste av dem i et tilfluktsrom på Våer, som ble truffet av en bombe tiltenkt Vemork. 

Norsk Industriarbeidermuseum markerte fredag at det er 75 år siden. 
Den første bomben falt kl. 12.05, og markeringen fredag startet kl. 12.00 ved minnesmerket over de som omkom i angrepet – i bakken opp mot museet. Det var flaggborg ved Rjukan Speidergruppe, og en velformulert tale ved ordfører Bjørn Sverre Birkeland som ble holdt før han la ned en krans. Hege Heisholt spilte under markeringen. 

- Vi gjør dette som en del av 75 års markeringene for tungtvannsaksjonene. I februar hadde vi markeringen for sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Vemork - altså Gunnerside. Nå var det bombingen seinere det året som ble markert - den andre tungtvannsaksjonen, har NIA-direktør Runar Lia uttalt.
Kolbjøtrn Sando fortalte også om sine minner fra den dagen. Han var ung gutt og opplevde det som veldig dramatisk. 

Etter minnemarkeringen ute ble det et arrangement i maskinhallen, der konservator Juliana Strogan holdt et foredrag om «Opprettelsen av UNESCO og fredsarbeid i et internasjonalt perspektiv». UNESCO ble opprettet 16. november 1945 og er et direkte resultat av krigen. Verden skulle organiseres på en ny måte slik at en ny verdenskrig ikke blir mulig. UNESCO fikk oppgaven med å sikre utdanning og tiltak for langsiktig fred. UNESCOs arbeid med å ivareta kultur og natur kom i en verdensarvkonvensjon, på samme dag, 27 år senere - 16. november 1972.

Datoen 16. november er derfor en viktig dag som markerer internasjonalt samarbeid for fred, frihet og bevaring av enestående, universelle verdier. 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS