Island 100 år - Foreningen Norden inviterer deg

Island 100 år - Foreningen Norden inviterer deg

Mandag 19. november går arrangementet Skumringstimen av stabelen over hele Norden og i de baltiske land. Foreningen Norden i Tinn inviterer til åpent arrangement i bibliotekkjelleren, der Islands 100-årsjubileum er tema.
Kultur
Publisert : 09.11.2018 01:00
Sist oppdatert : 19.11.2018 21:12

Mandag 19. november klokka 18.30 i Bibliotekkjelleren inviteres du til Skumringstimen - et arrangement som finner sted over hele Norden og i de baltiske land. Tema i år er Island
Sirkka Eriksen, leder i den lokale Nordenforeningen, håper mange tar turen til Bibliotekkjelleren.

- Vi er en del av et stort arrangement – nærmest festival. Ved morgengry og i skumringstimen samler over 2000 medarrangører og tusenvis av barn og voksne for å tenne levende lys og lese høyt fra utvalgt nordisk litteratur – til samme tid, over hele Norden! Mange steder er det også en hel uke fylt med nordisk litteratur og videreføring av en rik fortellertradisjon, påpeker hun. Utvalgte tekster leses opp. På Rjukan leses utdrag fra boka «Islandske konger» av Einar Mar Gudmundsson. Islandske konger er en samling fortellinger om den fiktive Knudsen-slekten som bor i det lille fiskeværet Tangavik. Tangavik rommer hele verden og her møtes sorg med glede, død med liv, og frykt med mot. I baugen står nesten alltid en Knudsen og byen myldrer av legendariske fyllebøtter, ordførere, mesterfiskere, skipsredere, lurendreiere og matematikkgenier, sier Eriksen til RA.

- Vi har spurt Torild Bye Kristiansen om hun kan lese og hun takket ja. Så denne boka er i de beste hender, sier Sirkka. Alle de lokale arrangørene har sin vri – så også med Rjukan. En islandsk tekst passer bra - for vi kommer også til å markere at det er hundre år siden Sagaøya ble en uavhengig stat, riktignok i personalunion med Danmark. Et steg på veien mot full uavhengighet – som de fikk i 1944 - etter en folkeavstemning. Da ble Island erklært som en selvstendig republikk – altså ingen konge lenger, forteller hun. Øystein Eriksen holder et kort foredrag om Islands selvstendighetshistorie, forteller hun.

- Tinn har innbyggere med islandsk bakgrunn, og forbindelsene mellom Norge og Island er uendelige helt tilbake til før vikingtiden.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS