Island tema for Skumringstimen

Island tema for Skumringstimen

Foreningen Norden inviterte til Skumringstime med opplesning og markering med fokus på Islands 100-årsjubileum.
Kultur
Publisert : 21.11.2018 14:27
Sist oppdatert : 21.11.2018 14:29

Leder i Foreningen Norden i Tinn Sirkka Eriksen ønsket velkommen til en kveld med fokus på Island i forbindelse med at landet feirer 100 år siden de fikk den første selvstendighetsavtalen med Danmark.
Det ble innledet av at Sten Bjarne Furø viste en historisk kortfilm om Island, og Øystein Reidar Eriksen fortalte litt om bakgrunnen for Islands historie. Det ble også tid til å vise en imponerende reklamefilm som viste stort og smått av hva turistlandet Island kan tilby.

Som en del av Nordisk bibliotek-uke blir det årlig opplesning og i år var skumringstimen i Tinn altså kombinert med islandsjubiléet. Torild Kristiansen Bye leste så i dempet belysning flere kapitler fra den islandske forfatteren Einar Már Guðmundssons roman "Islandske konger", mens de fremmøtte kunne nyte opplesningen. Gudmundsson vant forøvrig Nordisk råds litteraturpris i 1995 for romanen "Universets engler".
- Det handler ikke om konger og kongesagaer, men er fortellingen om slekten Knudsen fra det lille fiskeværet Tangavik som rommer hele verden i et lite sted. I Tangavik møtes sorg med glede, død med liv, frykt med mot. I baugen står en Knudsen og byen myldrer av legendariske fyllebøtter, slagbrødre, mesterfiskere, skipsredere, lurendreiere og matematikkgenier. Deres fortelling er fortellingen om Island – men det er også fortellingen om livet, fortalte Bye, før hun begynte å lese.

Kvelden ble avsluttet med loddtrekning på et par reisehåndbøker om Island, og en foreløpig invitasjon om å bli med på Norden-foreningens julegrøtgilde i desember, som skal nærmere annonseres i RA.
- Da er alle velkomne hjem til oss for å kose seg med Norden-grøt, fortalte Sirkka Eriksen før hun takket for fremmøtet.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS