Varsler boligkontroller på Røykvarslerdagen

Varsler boligkontroller på Røykvarslerdagen

Brannmester Ken ESpen DRager varsler boligkontroller på dagen som kalles brannvarslerens dag. - Ved inngangen på desember er det grunn til å minne om at du bør sjekke om røykvarsleren er i orden, med friske batterier. 1.desember er hvert år utnevnt til å være Røykvarslerens dag, sier Drager.
Ulykker/Redning
Publisert : 01.12.2018 09:00
Sist oppdatert : 01.12.2018 15:13

I perioden 2000 til 2017 var det 2 896 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige månedene var januar med 359 branner og desember med 341. Én person har så langt i år omkommet i brann i Telemark.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier brannsjef i Tinn brannvesen Ken Espen Drager.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier brannsjef Drager. 

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Drager.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Selve datoen har selvfølgelig ingen betydning for om du sjekker røykvarslerne. Det bør uansett gjøres før jul.

Desember måned og julehøytid er også høytid for branner. Derfor er det viktig med brannverninformasjon. 
En godkjent røykvarsler er ditt fremste våpen for å overleve en brann. 90 % av alle branntilfeller starter med røykutvikling før det oppstår en temperaturstigning eller åpen flamme. Derfor er røyk normalt det som tidligst gir en indikasjon på en brann. 
Beste plassering av røykvarsler er midt i taket. Monter alltid røykvarsleren minst 50 cm ut fra vegg. Har du skråtak, bør røykvarsleren trekkes 100 cm. ned fra mønet, målt langs takets overflate.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS