Tungtvannskolonneåpning og lyssettingsmarkering onsdag

Tungtvannskolonneåpning og lyssettingsmarkering onsdag

Onsdag blir det offisiell åpning av tungtvannskolonnen som er lyssatt i det nye lysprosjektet som fikk lysprisen som foreningen Lyskultur står bak. Tuntvannskolonnen er også et imponerende skue.
Lokal
Publisert : 09.12.2018 13:29
Sist oppdatert : 09.12.2018 13:59

Belysningen av Rjukan - Notodden Industriarvs belysningskonsept med navnet Spirit of the possible gikk til topps i foreningen Lyskultur sin konkurranse da prisen ble delt ut for 17. gang onsdag 24. november under Lysets Dag på DOGA i Oslo. En stolt Runar Lia kom da opp på scenen og mottok prisen.

I samarbeid med Hydro energi og Tinn Energi inviterer Norsk Industriarbeudermuseum (NIA) til lansering av lysplanen og prøvelyssetting på Rjukan. 
Tungtvannskolonnen på Såheim, som er i tårnt på bygget i andre enden av bygningsmassen for 313-bygget ned mot Saaheim kraftstasjon er lyssatt i henhold til lysplanen, og vil avdukes av ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland.

Runar Lia vil fortelle om lysplanen og Vidar Jensen vil fortelle om Tungtvannskolonnen.
Deler av fasaden på Såheim kraftstasjon, syntesekolonnen på Rjukan stasjon og fabrikkbrua vil også være prøvelyssatt.

Det hele starter med julegrøt og saft, og så er presentasjonen og lyssettingsprøvene igang.

Lys-konseptet tar utgangspunkt i Verdensarvenes fire hjørnesteiner vannkraft, industri, transport og bysamfunn. Den viser hvordan lysdesign kan brukes i stedsutvikling, historieformidling og som kunstelement i transformasjonen fra industrikultur til kulturindustri. Det er designteamet Zenisk AS som er satt sammen av designere med variert bakgrunn som står bak prisvinnerkonseptet. Her fra utdelingen i Oslo:

Juryens begrunnelse var:
"Lysplan for Verdensarven Rjukan - Notodden legger vekt på tydelig og enhetlig formidling gjennom konseptet “Spirit of the possible”. Samtidig er vernehensyn og universell utforming drivere for løsningen. “Spirit of the possible” tar utgangspunkt i verdensarvenes fire hjørnesteiner: vannkraft, industri, transport og bysamfunn. Den viser hvordan lysdesign kan brukes i stedsutvikling, historieformidling og som kunstelement i transformasjonen fra industrikultur til kulturindustri. Den fungerer veldig bra som lysplan med god sammenheng mellom bilder, illustrasjoner og tekst. Helheten gjør at en får lyst til å se konseptet realisert. Det er en ekstremt godt illustrert plan med mange gode grep, som for eksempel den spennende løsningen med å lyssette under broen i stedet for selve broen."

Arrangementsfakta:
Lansering av lysplan for Rjukan-Notodden industriarv
Onsdag 12. desember kl 16.30-19.00
Sted: Saaheim Kraftstasjon
16:30-17:00: Julegrøt og saft
17:00-17:30: Avduking av Tungtvannskolonnen
17:30-19:00: Prøvelyssetting
Facebookeventet

Fotos: NIA
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS