Verdig 75-årsmarkering av Hydro-sekningen

Verdig 75-årsmarkering av Hydro-sekningen

I krystallklart vær, nøyalktig klokka 10.45 startet 75-årsmarkeringen av senkingen av D/F Hydro, den siste av tungtvannssabotasjene under andre verdenskrig.
Lokalhistorie
Publisert : 20.02.2019 21:36
Sist oppdatert : 20.02.2019 21:51

De var sammen om å markere, Norsk Industriarbeidermuseum, Notodden kommune og Tinn kommune, da de inviterte til Rudsgrend nøyaktig 75 år etter at D/F Hydro ble senket 20. februar 1944.

Markeringen ble velsignet av skyfri himmel, og oppmltet var godt. Det ble en verdig markeringved minnestøtten som står på rasteplassen like før Gravtjønn.

Det var staute æresvakter fra forsvaret og Heimevernet, og 
en flott minnetale ved kaptein Svein Vetle Trae.

- Det er viktig å se den tragiske hendelsen som fant sted her på Tinnsjøen 20. februar 1944 i et større perspektiv. Da historisk og politisk, sa Trae, og uttrykte bekymring over samtidens populistiske politisk retning, også i demokratiske land i nærheten av oss.
- Det er viktig og påpeke aktuelle problemstillinger som truer vår sikkerhet i en slik anledning som dette, sa Trae.

Etter minnetalen var det kransenedleggelse ved ordførerne fra Notodden og Tinn, Gry Fuglestveit og Bjørn Sverre Sæberg Birkeland.

Litt historie:
D/F Hydro hadde dyrbar last denne dagen. I tillegg til passasjerer og mannskap, hadde ferga med seg tungtvann.
I alt 3 allierte militære operasjoner hadde blitt iverksatt mot tungtvannsproduksjonen på Vemork, så det var besluttet å flytte den til Tyskland. Utstyret og den resterende D2O-beholdningen skulle sendes med ferge over Tinnsjøen og videre med tog nedover i Telemark.
For å hindre at tungtvannet kom fram til Tyskland hvor det skulle brukes til produksjonen av en atombombe, ble det bestemt at fergen skulle senkes. D/F Hydro ble sprengt under transport der Tinnsjøen var dypest (430 m). 18 mennesker omkom, 14 nordmenn og 4 tyske soldater. Blant dem var en liten jente på 4 år.

På kvelden var det kveldsarrangement på Bok & Blueshuset, Notodden, med musikalske innslag ved Sigmund Groven. Her fikk man høre den spennende historien om tungtvannsaksjonen ved lokalhistoriker Tor Nicolaysen,
og det var foredrag ved Stein Lier Hansen, sønn av tungtvannsabotøren Knut Lier-Hansen, mens programleder, journalist og forfatter, Torkjell Berulfsen fortalte om faren som var passasjer på D/F Hydro denne dagen, og som var en av de som overlevde dramaet på Tinnsjøen.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS