Ber deg sjekke ut Ukas Utkast

Ber deg sjekke ut Ukas Utkast

Fire andreklassinger fra Rjukan vgs går på lufta med sitt første radioprogram onsdag i et mediaperosjekt. - Ukas Utkast er en podkast om alt og absolutt ikke ingenting, forteller de.
Radio-nytt
Publisert : 13.03.2019 08:43
Sist oppdatert : 13.03.2019 16:53

De fire - Ann-Helen Gustavsen, Lena Hegard, Stina Løvås Jakobsen og Helge Sigurd Amdal Telnes - var lenge i tvil om hva deres prosjekter skulle bli, men da idéen om å lage podcast kom, endte de med å samarbeide.
De fire elevene som har faget medie- og informasjonskunnskap mens de går andreklasse på studiesopesialiserende på Rjukan videregående skole fikk valget mellom mye ulikt da de skuller velge fordypningsprosjekt i faget, men hadde sin helt egne idé. De ville lage podcast for ungdom der ungdom tar for seg nyheter. det endte med at de ble utfordra til å også sende den på radio. En podcast er rett og slett et radioprogram som skal lyttes til eller lastes ned når som helst.

Dermed fikk de lov å lage podcasten i radiostudio på Rjukan stasjon. Onsdag går "Ukas Utkast" på lufta for første gang på lokalradioen, og like etterpå er prigrammet tilgjengelig som podcast til nedlasting, på reneste NRK-vis.

De innrømmer det har vært bratt læringskurve, og at de fortsatt har mye å lære, og det nok litt ekstra betenkelig når de også må markedsføre det de holder på med i sosiale medier og på andre måter. Det er jo en del av prosjektet å nå ut, og karakteren de får på prosjektet nåles både på prosess og resultat, og ikke minst om de når ut til noen. Prosjektet er viktig for totalkarakteren i faget.
- Det har gått bra. Vi har måttet tenke på hva vi skal formidle, sier Helge Sigurd, og viser til at i media er man opptatt av avsender og mottaker, budskap og hvordan det når fram. 
- Ukas Utkast er en podkast om alt og absolutt ikke ingenting, men vi har valgt å snakke om det som skjer og er i nyhetsbildet. Podcastene er til nedlasting, men i og med at vi snakker endel om nyheter, så er det ferskvare, sier Ann-Helen, før hun legger siste hånd på lydredigeringen, som blir bedre fra gang til gang.

Nå lærer de seg mye nytt. En ting er lydopptak og tilgjengeliggjøring. Noe annet er markedsføring, og bruk av digitale løsninger. Det er i det hele tatt mye som er innafor pensum i faget som de nå er innom. Samtidig er det rart å høre seg sjøl, og vite at mange andre får høre det de har holdt på med. 
Navnet "Ukas Utkast" spiller på at det er en podcast, og på onsdag i ukene framover kan sendinga høres på Radio Rjukan klokka sytten, og etterpå kan podcasten lastes ned fra facebokgruppe med samme navn, der folk inviteres til å gi tilbakemelding. 
- Vi håper at mange har lyst til å høre på, og blir medlem av gruppa, sier Helge Sigurd, som tror de som lytter vil høre framgang fra program til program.

Noe du har lært så langt?
Ja, det å ta i bruk noen tekniske hjelpemidler, og at det å lage radio/podcast er ganske alright, og noe jeg kanskje kunne tenke meg å gjøra mer av. Det er om å gjøre å planlegge sendingene godt, men ikke FOR godt: Da vil ikke samtalen flyte. Litt som å improvisere en folkedans, sier Helge Sigurd, som også er medlem av ikke ukjente Tinndølan.

Bli med på på facebookgruppa Ukas Utkast!
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS