Presenterte den nye Tungtvannnskjelleren

Presenterte den nye Tungtvannnskjelleren

Nok en gang ble planer og tegninger til Tungvannskjeller-museet presentert på NIA sist torsdag. Det er tredje gang, men nå er det nærmere både utseende og realisering, men kostnaden er økt til 60 millioner.
Næringsliv
Publisert : 01.04.2019 16:00
Sist oppdatert : 01.04.2019 23:32

Runar Lia, direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum, presenterte bygget sammen med arkitekt Bart Burgerhoudt og fylkesarkeolog Line Grindkåsa.

Bygget skal sikre Tungtvannskjelleren, men også fungere som museum over kjelleren hvor tungtvannsproduksjonen ble sabotert i februar 1943. Da skissene til et enkelt glassbygg ble lagt fram før utgravningene startet i 2017, var det beregnet å koste 20 millioner kroner. Da gravemaskinene i oktober det året avdekket en nærmest intakt kjeller hvor verktøy og gjenstander lå som det ble forlatt i juni 1977, måtte arkitekt Bart Burgerhoudt ta nye grep.Da var det snakk om nærmere 40 millioner. Nå er summen oppe i 54 millioner.

De siste månedene har ingeniørene i rådgivningsselskapet Sweco gått over prosjektet igjen. Nå har prisen steget til 54 millioner. Men prosjektet har kostet flere millioner hittil.

NIA har søkt om tilskudd både hos Riksantikvaren og Kulturdepartementet. Museet fikk ikke støtte til bygget på årets statsbudsjett, men nå håper ledelsen at det kan komme noen millioner når statsbudsjettet revideres i juni. Runar Lia mener de får politisk støtte, og at kjelleren ikke bare er et nasjonalt kulturminne, men også internasjonal attraksjon som vil bidra til næringsutvikling i hele regionen. Han er derfor optimist.

Byggestarten håper man kan skje høsten 2019 og en beregnet åpning 15.august. 2020, men det avhenger av penger i revidert nasjonalbudsjett.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS