Filmen som vant Årets Gledesspreder

Filmen som vant Årets Gledesspreder

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap vant Gledessprederprisen under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund.
Kultur
Publisert : 06.04.2019 15:21
Sist oppdatert : 09.04.2019 21:27

Aja har levd hele livet i Mumbai. Han opptrer på gatene, svindler turister og folk tror at han har spesielle magiske krefter. Når moren hans dør drar han til Paris for å finne sin far, med en falsk 100 euro-seddel i lomma. Det første målet er den svenske møbelbutikken IKEA, som han drømte om å besøke fra han var liten. Her han møter Marie, som han forelsker seg hodestups i. Aja opplever utrolige eventyr på sin reise rundt om i verden - opprinnelig i et IKEA-skap, deretter blant annet i en Louis Vuitton-koffert, i en varmluftsballong til Tripoli og i en flyktningleir i Libya. På veien treffer han den sudanske flyktningen Assefa i en lastebil, og et varig vennskap etableres. Men Aja gir ikke opp håpet om å komme tilbake til Paris og bli gjenforent med sin elskede Marie.

Den fantastiske reisen til fakiren som gjemte seg i et IKEA-skap er basert på den bestselgende boka av Romain Puértolas.​

Her er juryens begrunnelse for å gi filmen Årets GFledesspreder:
– Gjennom sin absurde fortellerstil og eksotiske ramme, settes menneskeverdet i sentrum og tar opp temaer som er viktigere og mer aktuelt enn noensinne. Filmen er uhøytidelig og fargerik og harselerer over vår ignoranse for fremmede kulturer, sa juryen i sin begrunnelse.

Trailer:
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS