fbpx

Nynazisme i USA tema for kinofilmen Skin

Radio Rjukan11. desember 20194min
skin-film_d31f

Skin er langfilm-versjonen av regissør Guy Nattivs Skin, som vant Oscar for beste kortfilm i 2018. I langfilmen får vi hele den sanne historien, i en brutal, aktuell og nådeløs fortelling om rasisme og fremmedhat.
Mer undere traileren!

Filmen er altså basert på den sterke og sanne historien om Bryon Widner, en av FBIs mest ettersøkte skinheads, som lever et destruktivt liv med kroppen dekket av rasistiske tatoveringer fra topp til tå, og som han bærer som belønning for sine utallige hatforbrytelser. Når han møter Julie og hennes tre unge døtre som hun har fra et tidligere forhold, vekker farsrollen følelser som ansvarlighet og kjærlighet i ham, og gir ham snart et brennende ønske om å legge sin gamle tilværelse bak seg.

Men det viser seg snart at hans gamle venner ikke er begeistret for dette valget, og han mister sin troverdighet i det nynazistiske miljøet, og han utsettes for drapstrusler og trakassering. Med hjelp fra FBI og den ideelle organisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC) får han hjelp til å forlate det nynazistiske miljøet og fjerne de skjemmende rasistiske tatoveringene, i bytte mot informasjon om hva de betyr – informasjon som resulterer i at hans gamle gjeng blir arrestert. Men alt har sin pris…

I USA kalles nynazismen for "white supremacy", som betyr "hvit overlegenhet", og det er et dypdykk inn i dette miljøet vi får se. En brutal og nådeløs historie om rasisme og ignoranse, men også en fortelling om at det aldri er for sent å gi slipp på hatet – hvis man bare har motet og støtten til å gjøre det. Beskrvet som American History X møter Romper Stomper med Jamie Bell fra Billy Elliot i hovedrollen. Nå er det lenge siden Billy Elliot (2000), og siden har Bell etablert seg i Hollywood med filmer som Rocketman, Snowpiercer, The Eagle, King kong og tilfellet Hallam Foe…)

Kritikerne mener:
Kritikerne er samstemte om denne filmen, og det er ikke bare Jamie Bell som får skryt:
* «Jamie Bell gjør en kruttsterk rolle som nynazist. «Skin» er sjokkerende og opprørende.» – NRK Filmpolitiet, terningkast 5
* «Skin er en usedvanlig sterk historie som for en stor del bæres av Jamie Bells store talent som skuespiller. – Cinema, terningkast 5
* «Får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. Tankevekkende og provoserende» – Filmmagasinet, terningkast 5
* «Sterkt og sårt fra nynazistmiljø» – Stavanger Aftenblad, terningkast 5
* «Alle burde se denne filmen, og ta med ungdommene.» – KRSby, terningkast 5
* «Skin gjør inntrykk og sitter lenge i» – Klassekampen
* «En kraftfull, velspilt fortelling om personlig frelse» – Variety
* «Jamie Bell leverer sin hittil beste prestasjon» – Screen Daily
* «Danielle Macdonald er eksepsjonell» – Screen

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia