Gutt fant nedgravd sabotørskatt

Gutt fant nedgravd sabotørskatt

Patrick McAlindon (7) fikk metalldetektor i julegave, noe som førte til at han i romjula fant en aldri så liten skjult historieskatt fra andre verdenskrig en juledag på stranda i Skottland.
Lokalhistorie
Publisert : 09.01.2020 18:31
Sist oppdatert : 12.01.2020 18:20

Den syv år gamle Patrick McAlindon fra småbyen Kilmacolm i Skottland var nemlig på stranda i romjula for og prøve ut metalldetektor som han hadde fått i julegave fra selveste Julenissen - og det for aller første gang. For det var bare i løpet av få minutter hadde med det nye verktøyet at han avdekket kasserte kasser nede i sanden, fullpakket med granater og advarselsskilt etterlatt av allierte styrker for mer enn 70 år siden. Ved hjelp av pappa kontakten han politiet, og det ble litt av et oppstyr, for hans utrolige funn tiltrakk seg folkemengder av turister og skuelystne da politiet med blå blinkende lys ankom for å evakuere stedet.

- Det var utrolig morsomt, fortellr pappa Andy McAlindon.
- Det er den beste julegaven jeg har fått noensinne. Den unge skattejegeren befant seg ved bredden av Loch Morlich, nær Aviemore, med faren Andy, mamma Ana, broren Daniel (19) og søsteren Lana (4), som alle feiret jul. Pappa Andrew McAlindon, er forøvrig skuespiller, som har vært med i Outlander og andre store TV-hits, var ikke i tvil:
- Det er en veldig god metalldetektor! Det er utrolig å tro at dette har ligget her i fjæra iall denne tiden, og ikke blitt funnet før. Det ble ikke begravet veldig dypt. Vi var bare på stranden i omtrent 15 minutter. Det var kasser med granater, hengsler og tømmer og to advarselsskilt for bomber, forteller han.

Patrick hadde altså snublet på et sted som ble brukt til å trene norske motstandstropper i kompani Linge under andre verdenskrig, hvorav også tungtvannssabotørene, som er kjent for for noen av de mest vågale sabotasjeoppdragene fra krigen. Nærliggende Glenmore ble brukt som treningsbase for nordmenn, som hadde rømt fra okkuperte Norge for å gjøre motstand mot Hitler-Tyskland, I en forlegning som ble drevet av Storbritannias Special Operations Executive (SOE) og kjent som Special Training School SPS26. De norske kommandoene ble stasjonert der og ble senere sendt ned i fallskjerm over Hardangervidda i Norge i 1943 for å gjøre sabotasjeaksjonene vi kjenner så godt til i Norge, som hindret nazistens innsats for å utvikle en atombombe.

Vel hjemme fra juleferie er det klart at de får beholde mye av det de fant.
- Nå er det en del av familiens historie. Vi har prøvd metalldetektoren en gang etter at vi kom hjem også, har huffet et gullkjede og en mynt fra 1700-tallet så du kan trygt si at familien er bitt av dette nå.
Nå har saken reist rundt i hele verden, det er skrevet om det i USA, Norge, ja til og med i Venezuela og en rekke andre steder rundt i verden etter at det be sak i romjula.
- Det er helt tydelig at det er en berømt operasjon. Veldig moro, så vi gleder oss til flere oppslag, sier Andrew som ikke ser bortifra at familien en dag må dra på ferie til Rjukan også.

Andy har forelsket seg i det skotske høylandet etter å ha spilt i fire serier av den episke Netflix-serien Outlanders som ekstra. Hele familien har nå gjort opptredener TV-serien som statister i serie-hiten, og Andys skuespillerkarriere har tatt av. Andy har også startet opp et firma som tar turister på Highland-turer.
- Jeg har falt for det skotske høylandet, så jeg er blitt turoperatør hit, med mitt fimra Highlandertours, sier Andrew, som synes historien om de allierte britene og nordmennene som samarbeidet i Skottland under krigen er en fantastisk historie om broderskap fra krigen.


(Fotos: Andrew McAlindon)
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS