Regn og fare for glatte veier

Regn og fare for glatte veier

Det er grunn til å rope varsku, for i tillegg er det meldt regn i flere omganger, noe som fort kan medføre underkjølt regn.
Natur/Vær
Publisert : 13.01.2020 00:00
Sist oppdatert : 14.01.2020 01:40

Januar 2020 har vært en svært varm måned til januar å være hittil, og langtidsvarselet forteller at det de neste 10 dagene også er ventet varmegrader i lavlandet, eller temperaturer som svinger rundt null. Det er grunn til å rope varsku, for i tillegg er det meldt regn i flere omganger, noe som fort kan medføre underkjølt regn. En værtype som vanligvis forekommer på starten av vinteren ofte i november. Men nå ser det ut til å være en slik værtype av og på de neste dagene.
Underkjølt regn, eller isregn, er regn som faller ned i et luftlag nær bakken med temperatur under 0 °C eller underkjølte vanndråper som faller til bakken. Begge disse formene fører til at dråpene fryser momentant til is når de treffer omgivelsene, og skaper såpeglatte veier.

Kjør etter forholdene
Det er allerede glatt en rekke steder, og det er meldt regn lørdag, søndag, tirsdag onsdag og torsdag i den kommende syvdagersperioden, samtidig med at temperaturen veksler mellom minus- og plussgrader, noe som medfører fare for at det plutselig kan bli veldig glatt når du kjører, selv på det som synes å være en regnvåt vei. Rundt neste sving kan det være såpeglatt, ofte et sted det er nær en elv eller et sted der vintersola kommer mindre til.
Det beste tipset er den gamle frasen fra kjøreskolen om å "kjøre etter forholdene", og nå det er fare for underkjølt regn, betyr det å være ekstra oppmerksom, og kjøre forsiktig.

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS