Syke hyttefolk ber Røde Kors om hjelp
Illustrasjonsfoto: Olav A. Saltbones /Røde Kors

Syke hyttefolk ber Røde Kors om hjelp

Flere hjelpekorps har denne helgen blitt kontaktet av hyttefolk som ønsker hjelp direkte fra Røde Kors i stedet for å kontakte lokalt helsetilbud og AMK-sentraler.
Lokal
Publisert : 15.03.2020 11:37
Sist oppdatert : 15.03.2020 11:41

Folk som har reist på hytta til flere utfartsområder i Viken og Innlandet har henvendt seg til lokale hjelpekorps for å komme seg hjem på grunn av sykdom eller symptomer, melder Røde Kors i en pressemelding. 

De skriver ingenting om Tinn direkte, men vi kjenner til at flere har tatt seg en tur på hytta også i vårt område, til tross for at regjeringen og Tinn kommune ber dem om å holde seg hjemme. 

- Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors hjelpekorps.

Løvik forventer flere henvendelser i dag når mange på hyttene til fjells skal reise hjem etter helgen. – Vi er i beredskap over hele landet til både leteaksjoner og henteoppdrag, men det må være på oppdrag av de lokale AMK-sentralene som kjenner behovene best, sier Løvik.

Hvis du er syk og trenger legehjelp, skal du kontakte fastlegen. Ved behov for akutt helsehjelp og du ikke kommer i kontakt med fastlegen, ring 116 117. Kun ved livstruende sykdom eller skade, skal du ringe 113.

- Hjelpekorpsene gjennomfører oppdrag med smitterisiko når det er vurdert av AMK eller kommunale helsemyndigheter, og vi har rutiner for slik transport. Men det kan ikke skje ved direkte kontakt med våre hjelpekorps, sier Løvik.

Fredag advarte Røde Kors mot å reise på hytta for å unngå å binde redningsmannskap til oppdrag i fjellet, for å redusere smitterisiko og ikke svekke beredskapen til hjelpekorpsene i lokalmiljøene framover.  

De siste dagene har frivillige i Røde Kors blitt bedt om å bistå lokale helsemyndigheter i Korona-tiltak over hele landet. Røde Kors rigger nå om organisasjonen til å kunne hjelpe til med utfordringene som nå oppstår.

 
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS