Biblioteket lanserer gratis strømmetjeneste for film

Biblioteket lanserer gratis strømmetjeneste for film

- Ja, nå kan vi tilby en ny flott strømmetjeneste til våre lånere! Filmoteket lanseres nå i Vestfold og Telemark, forteller biblioteksjef ved Rjukan bibliotek Tine Kaae Andersen, som har store forventninger til den nye tjenesten.
Kultur
Publisert : 07.04.2020 14:06
Sist oppdatert : 07.04.2020 14:37

Bibliotekene må tenke nytt, og for en ukes tid siden lanserte Rjukan bibliotek take away-utlån som ble en umiddelbar suksess. Da fortalte samtidig biblioteksjef Tine Kaae Andersen at de har mer på gang, blant annet en ny nasjonal filmlån-streamingtjenester som man har jobbet med med start ved Stavanger bibliotek. Og nå er tjenesten igang fra og med idag for alle bibliotekene i Vestfold og Telemark.

1000 filmer- Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du nå strømme filmer til din skjerm, gjennom det nye bibliotektilbudet Filmoteket. Tjenesten ligger på nettet som www.filmoteket.no og for å kunne benytte tjenesten bruker du den pinkoden du har fra før. Har du ikke en sånn. kan du kontakte Rjukan bibliotek på ett telefonnummer, nemlig 41 70 03 94, forteller Kaae Andersen.
Filmoteket skal være et godt og gratis supplement til de store, internasjonale kommersielle strømmetjenestene. Ved lansering inneholder Filmoteket rundt 200 filmer, men Norgesfilm har planer om å utvide tilbudet til rundt 1000 filmer innen utgangen av året, forteller biblioteksjefen.
Norgesfilm i Kristiansand har utviklet konseptet for en lånetjeneste for norsk bibliotek, og nå meldes bibliotekene på fortløpende. Norgesfilms forretningsidè er å være en foretrukket samarbeidspartner i skjæringspunktet mellom teknologi og pedagogisk tilrettelegging av film.

Som låntaker får man tilgang til strømmetjenesten. Her blar man enkelt gjennom katalogen og kan velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og etter hvert også serier. Utvalget består av norske, nordiske, europeiske og internasjonale titler som skal treffe alle aldersgrupper. Ved lån er filmen tilgjengelig i 48 timer, og kan sees når som helst og hvor som helst. Filmene kan sees på PC, Mac, nettbrett og smarttelefoner med Windows, iOS og Android og i alle kjente nettlesere. Filmen kan også enkelt overføres til større skjerm, via tjenester som AirPlay og Chromecast, forteller Kaae Andersen.
Tjenesten jobbes med kontinuerlig. I skrivende stund står det "7.april: Portalen klargjøres med gradvis åpning for filmlån" øverst i portalen, noe som vel betyr at tjensten er under utrulling.

Radio Rjukan har sjekket åpningsutvalget, som altså er begrenset, men vi kan vene en utbygging av tilbudet med over 100 titler i måneden, og helt sikkert en utskifting over tid etter det. Her finner du bredt utvalg av ulike typer film, ofte noen store klassikere som du ikke har sett, som f.eks Werner Herzogs Fitzcarraldo fra 1982, og Carl Chr. Dreyers mesterverk Jeanne d'Arc, men også film som er relativt nyutgitt på fysisk format og streaming, som Adrift og Please Stand by. Det ligger også noen store norske moderne favoritter der, som Børning 2, Louder Than Bombs og The Imitation Game. Filmvalget tyder på at det blir likt det bibliotekene har prioritert tidligere i sin utlånsportefølje.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS