Ber om hjelp til å holde bekker åpne
Fra en tidligere flom

Ber om hjelp til å holde bekker åpne

Det er ventet så mye regn de neste dagene at Tinn kommune ber alle innbyggere om å være på vakt og hjelpe til dersom de ser bekker som er fule av kvist og andre ting.
Natur/Vær
Kyrre Dahl
Publisert : 04.06.2020 19:15
Sist oppdatert : 04.06.2020 19:20

Fra Tinn kommune på Facebook

Unngå vannskader - hold bekkene åpne

Vann på avveie kan føre til store skader på veg og boliger hvis vi ikke er flinke til å holde bekkeløpene frie for ”kvist og kvast”. Kommunen holder fokus på denne arbeidsoppgaven og vi ønsker samtidig å gi en påminnelse til Tinns befolkning om kommende utfordring.

Brannsjefen oppfordrer alle til å føle ett felles ansvar for å hente frem jernriva hvis vi oppdager at en bekk er tett. Når det står på som verst med mye nedbør og vannproblemer har ikke Tinn kommune kapasitet til å være på alle plasser i kommunene for å ordne opp.

Stort sett er alle i Tinn flinke til å passe på bekkene ”sine” som de har i nærheten av boligene. Vi går inne i en periode med regn og snøsmelting og det fører til mye vann i bekkene. Vi kan forebygge mye vannskader ved å holde bekkene frie for løv og kvist. Vår og høstperioden er en garanti for at vi får en eller annen form for ”flom” fra bekkene. Vi bor utsatt til spesielt her i Vestfjordalen ved at mye av smeltevannet fra snøen på fjellet skal ned fjellsiden.

En kombinasjon av mye løv og kvist i bekkene, regn og smeltevann kan føre til at vannet renner andre steder enn dit vi vil ha det. Brannsjefen oppfordrer alle til å ”ta i et tak” for beredskapen med å holde bekkeløp frie for kvist og kvast nå i vår og høst perioden med fare for tette bekker. Tette bekkeløp fører til at vannet renner andre plasser enn dit vi vil ha det og det kan føre til vannskader på veger og boliger sier brannsjef Ken Espen Drager.

Teknisk etat og brannvesenet samarbeider med å holde fokus på rutinen for ”bekkerensk” i kommunen. Det er over 60 bekker som står på lista og sjekkes. Det er 2 elektroiske nedbørsmålestasjoner i Tinn som overvåkes og som er plassert på Svadde og i Tinn Austbygd. 60 millimeter nedbør på ett døgn er grensenivået for at situasjonen er alvorlig på Rjukan.
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS