Måtte skrive om åpningsscenen

Måtte skrive om åpningsscenen

Korona-pandemien stoppet innspillingen av storfilmen "Kampen om Narvik" på Rjukan. Det førte til at åpningsscenen måtte skrives om.
Kultur
Kyrre Dahl
Publisert : 11.06.2020 18:16
Sist oppdatert : 11.06.2020 18:29

 - Den ene dagen vi mistet på Rjukan var åpningsscenen i filmen. Den måtte vi skrive om, forteller produsent av «Kampen om Narvik», Aage Aaberge til NRK. 

Produksjonsselskapet var på Rjukan og godt i gang med innspillingen da landet ble stengt ned nærmest over natta. Det har ført til store ekstrakostnader:

 – Vi har finregnet på det og kommet opp i 10,5 millioner kroner, så det er mye penger. Det griper inn overalt, sier Aaberge. 

I de dagene det var innspilling, var flere gater stengt både i sentrum og ved Ingolfsland stasjon, der man pøste på med snø for å spille inn vinterscener. 

 - Det er klart at når det blir avbrutt etter sju dager opptak så ligger egentlig alle planene våre i grus, så vi må begynne helt på nytt, sier han til NRK. 

Filmen skulle hatt premiere mot slutten av året, men det er allerede klart at premieren blir utsatt til neste år, så vi må smøre oss med tålmodighet for å se filmen og scenene som er spilt inn på Rjukan. 

Det er ikke planlagt flere innspillingsdager på Rjukan og vinterkrigen, som skal filmes i og rundt Narvik, ble allerede i mars flyttet til 2021 og er planlagt gjenopptatt i april neste år. 

- Vi mener vi har funnet en trygg og forsvarlig måte å gjennomføre innspillingen på, sier produsent Aage Aaberge i Nordisk Film Production. – Men jeg skal ikke legge skjul på at det har vært utfordrende. Uten et felles løft der både NFI, lokale støttespillere i nord og Nordisk Film har strukket seg langt utover det normale for å få filmen i havn, hadde vi aldri vært i nærheten av å lykkes. Vi er også glade for å ha med oss en fantastisk stab og cast som alle er klare til å gyve løs igjen.

OM FILMEN

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene.

Et kompani på 200 bevæpnede, norske soldater klarer å bløffe seg ut av byen og tar opp kampen. Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene.

I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

PRODUSENT

Nordisk Film Production produserer spillefilm, dokumentarer og dramaserier for det skandinaviske og internasjonale markedet, med en overordnet målsetning om å underholde et bredt publikum. De står bak mange av de største norske filmene de senere årene, blant annet «Kon-Tiki», «Den 12. mann» og «Tunnelen».

FILMFAKTA:

Tittel: Kampen om Narvik
Manus: Christopher Grøndahl
Regi: Erik Skjoldbjærg
Genre: Krigsdrama
Produksjonsselskap: Nordisk Film Production
Produsenter: Aage Aaberge, Live Bonnevie og John Einar Hagen

Planlagt premiere: høst vinter 2021
Publisert med Visto CMS News Edition   |   Nettverk levert av Transdata AS